Mlékaři slavili a rozdávali ceny

Hvězda jménem Olmín

Na Oslavě mléka, která se letos konala 24. května v krásných, restaurovaných prostorách bývalého refektáře jezuitské koleje, nyní Galerie Středočeského kraje v Kutné Hoře, byli tradičně oznámeni vítězové soutěže Mlékárenský výrobek roku, která se letos konala už počtrnácté.

Zástupci úspěšných mlékárenských podniků zde převzali diplomy za oceněná místa v jednotlivých soutěžních kategoriích, vyhlášen byl také absolutní vítěz soutěže, dvěma výrobkům bylo uděleno ocenění „Novinka roku 2016“ a zástupci novinářů předali ještě své „Ceny médií“.

Jiří Hojer, ředitel odboru živočišných komodit na Ministerstvu zemědělství, v úvodu zmínil už druhým rokem probíhající krizi mlékárenství, která se projevuje velmi nízkými výkupními cenami mléka a povzdechl si nad tím, že členství v Evropské unii, především nutnost dodržovat pravidla společného trhu, neumožňuje jeho úřadu zavedení rázných opatření, která by se s příčinami krize vypořádala. „Tento stav nás všechny nutí hledat tvořivé přístupy a kreativní řešení směrem ke zvýšení kvality a přesvědčování spotřebitelů o kvalitě českých potravin. Protože to je jediná cesta, která nám zbývá nejen kvůli předpisům EU – přesvědčit české spotřebitele o výhodách toho, že bude vyhledávat české potraviny z českých surovin,“ uvedl Hojer.

Dovozy do ČR stále rostou

Podle údajů Českomoravského svazu mlékárenského a Potravinářské komory se to však dosud ne zcela daří. Svědčí o tom fakt, že v uplynulém roce dovozy mlékárenských výrobků do Česka opět vzrostly.

„Tuzemský chov skotu a mlékárenský průmysl jsou vysoce vyspělá odvětví, která dokáží jít vstříc požadavkům trhu s tím, že mléko a výrobky z něj jsou velice rozmanité, uplatnitelné pro různé věkové skupiny spotřebitelů od dětí po seniory, vhodně využitelné v jídelníčku i v kuchyni a přinášející do diety celou řadů potřebných živin a dalších prospěšných látek. Potud je tedy vše v pořádku. V pořádku už ale skutečně není, že český spotřebitel kupuje více než 43 % mléčných výrobků z dovozu. Ještě v roce 2003 to bylo pouze 13,5 %. A pár konkrétních čísel – jen za první čtvrtletí roku 2016 vzrostl v porovnání se stejným obdobím loňského roku dovoz mléka a smetany do ČR o 14,23 %, dovoz másla o 24,97 % a dovoz sýrů a tvarohu o 9,16 %. V naší spotřebě tak zkonzumujeme z dovozu 4 % konzumních mlék, 15 % smetan, 16 % jogurtů, 43 % ostatních zakysaných výrobků, 43 % másla a 51 % sýru a tvarohů. Tedy dovážíme výrobky, které jsme schopní (s výjimkou různých specialit) vyrobit sami,“ uvedl ve své zdravici ke Dni mléky prezident Agrární a Potravinářské komory Miroslav Toman.

Ten poukázal také na negativní dopady sankcí EU vůči Rusku – přetrvávajícího embarga na dovoz mléčných výrobků do Ruska. Současná situace je již taková, že od ledna 2015 do prosince loňského roku klesla výkupní cena mléka o více než 20 %. Ještě v roce 2015 mlékárny nabízely producentům průměrně 7,50 Kč, někdy i 8 Kč. Jen za první čtvrtletí tohoto roku byl zaznamenán pokles o dalších 10 % a výkupní cena mléka se dostává pod hranici sedmi korun. Právě toto embargo a dále zrušení mléčných kvót v minulém roce jsou podle Tomana hlavní příčinou propadu cen mléčných výrobků.

Podle Jiřího Kopáčka, šéfa Českomoravského svazu mlékárenského, jde však o normální cyklický vývoj mlékárenského trhu, pro který jsou výkyvy cen typické. Cenová nestálost ale podle něj do budoucna bude vyšší než dříve, podle vývoje poptávky. „Jde o sezónní křivku, naprosto přirozenou ve světě, jen u nás jsme na to nebyli zvyklí. Mlékaři nyní prodělávají, ale před časem zase hodně vydělávali. Za několik posledních let se v ČR žádná mlékárna nezavřela z ekonomických důvodů,“ dodal Kopáček.

 

Pokračování článku a mnoho dalšího naleznete v červnovém čísle Retail News…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.