Snídaně a svačiny jako inspirativní sortiment

Trend velí směrem ke zdraví!

Lékaři i nutriční specialisté se shodují, že Češi se již naučili snídat i svačit zdravěji. Obchodníci si pochvalují, že jim rostou prodeje cereálií, celozrnného pečiva, bio i bezlepkových produktů, výrobci se předhánějí ve vývoji inovací a vylepšených receptur s přidanou hodnotou ve formě zdravotních benefitů.

Každý ví, že vyvážená strava ovlivňuje naše zdraví i psychickou pohodu. Přesto řada lidí sklouzne k pohodlnosti a některá z denních jídel nutričně ošidí nebo vynechá.

To s sebou nese řadu rizik, včetně sklonu k obezitě. Nutriční specialisté zdůrazňují, že snídaně znamená zdravý start do každého dne a doporučují ji nevynechávat, jelikož po dlouhém nočním hladovění tělo potřebuje doplnit energii i tekutiny. „Snídaně by měla představovat přibližně 20 až 25 procent celkového denního příjmu,“ upozorňuje MUDr. Václava Kunová.

Každý podle svého gusta

Co snídat? Důležité je snažit se dodržet vyvážený poměr vitaminů a živin. Jak by tedy mělo vypadat správné složení prvního denního jídla podle odborníků na výživu? Neměly by chybět složené sacharidy (pečivo, cereálie), bílkoviny (vejce, libová šunka, jogurt, sýr), tuky (máslo či rostlinný tuk), vláknina (zelenina a ovoce) a dostatek tekutin.

Zásadou číslo jedna je dbát na pestrost a suroviny střídat. Nabídka snídaňového sortimentu na trhu je bohatá, výrobci pravidelně přicházejí s inovacemi a originálními recepturami, neustále vyvíjejí spotřebitelsky atraktivní produkty s nejrůznějšími zdravotními benefity.

Cereálie mají Češi rádi

Český výrobce cereálních výrobků, společnost Emco, nedávno rozšířila portfolio svých Ovesných sušenek o řadu Ovesné sušenky polomáčené. Dvě nejoblíbenější příchutě, čokoládové a kokosové, se ponořily do čokoládové polevy. Sušenky obsahují 40 % ovesných vloček, které dodají tělu vitaminy, minerály a betaglukany, které snižují hladinu cholesterolu v krvi.

Pod svou vlastní značkou Naše bio nabízí Billa dvě varianty křupavého müsli – s kokosem a medem a čokoládové. Naše bio müsli s kokosem a medem je zapékané müsli se strouhaným kokosem a kokosovými plátky a bez přidaného cukru. Sladí se pouze medem, sirupem z agáve a rozinkami a navíc obsahuje ovesné vločky a mouku z českého obilí. Naše bio müsli čokoládové je zapečené müsli, ochucené kokosem a čokoládou a oslazené přírodním třtinovým cukrem. Základ tvoří vločky z českého ovsa.

Zdravou variantu svačinky pro mlsné jazýčky představují ovesné tyčinky FlapJack od Rupy. Uspokojí chutě na sladké, ale jelikož jejich hlavní složkou jsou ovesné vločky, nejde o kalorickou bombu. Zároveň výrobek obsahuje dostatek vlákniny, která je nezbytná pro správné zažívání.

Sladké ráno bez výčitek

Choceňská mlékárna uvedla čokoládovo-oříškovou pomazánku Choceňský Nuty, vhodnou pro přípravu snídaní i svačin, a to nejen pro děti. Základními ingrediencemi jsou pomazánkové máslo se smetanovým jogurtem, čokoládou a oříšky. Přitom je Nuty relativně nízkoenergetický, ve 100 gramech pomazánky je 15 g tuku a 30 g cukru, snadno se roztírá a neobsahuje konzervační látky ani lepek.

K velmi oblíbeným snídaňovým a svačinovým pokrmům patří marmelády, džemy a směsi ovoce. Tradičním tuzemským výrobcem je společnost Hamé. Mezi spotřebitelsky nejoblíbenější druhy se řadí Extra jam Jahoda, Borůvka, Malina, Ostružina a Pomeranč, Bio Extra Jam Jahoda a na atraktivitě v poslední době získává také novinka Extra Jam Šípek.

Prodejny Lidl rozšířily nabídku o Envitas Sušenky s obilovinami, které mohou vhodně doplnit snídaňové menu, zároveň jsou šikovnou variantou svačiny sbalené na cesty. Obsahují vysoký podíl obilovin (až 70 %), díky čemuž zasytí na dlouhou dobu. Spotřebitelé mohou vybírat ze tří druhů: mléčné, kakaové s kousky čokolády a classic s vyšším podílem obilovin.

 

Pokračování článku a mnoho dalšího naleznete v červnovém čísle Retail News…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.