Pokladní zóna: nejfrekventovanější oblast prodejny

Důležitá tečka za nákupem

Pokladní místo je zpravidla propojeno s pokladní zónou, která sice zaujímá minimum plochy, která však vzhledem ke své velikosti dokáže generovat nadproporcionální obrat. Je také místem, kde se zákazník „loučí“ s prodejnou. O to důležitější je, aby v něm zanechala dobrý dojem.

Pokladní zóna je nejfrekventovanější oblast prodejny, tudíž i nejdůležitějším místem pro impulsní prodej.
Je také místem, které má významný vliv na celkový image prodejny. Z toho vyplývá, že pokladní místo by mělo být vybaveno komunikativně, moderně a přehledně.

Z pohledu zákazníka tvoří pokladní zóna s vlastní pokladnou jeden prostor, a tak ho rovněž vnímá. Dojem ze špičkové pokladní technologie tak může ve vnímání zákazníka pokazit špatně vedená pokladní zóna – špatný výběr sortimentu nebo prázdná místa na regále.

Prostor pro moderní technologie,…

Jaké trendy lze pozorovat v souvislosti s tzv. pokladní zónou? „Mezi trendy jednoznačně patří rozšiřování počtu samoobslužných pokladen a zdokonalování systémů k urychlení obsluhy zákazníků,“ uvádí Václav Koukolíček, Manažer externí komunikace společnosti Tesco.

Řetězec Globus letos v červnu rozšířil projekt Scan&Go z hypermarketu v Čakovicích do prodejny na Zličíně. Prostřednictvím Scan&Go v Čakovicích je zaplaceno každý týden 4 200 nákupů a službu využívá téměř 23 tis. zákazníků. Základem projektu je odolný mobilní skener, extrémně jednoduchý na ovládání, který nabízí možnost budoucího rozšiřování funkcí pro zákazníky. Ověřený skener MC17 je jednoduchý přenosný počítač s držákem v odolném provedení, čtečkou čárových kódů a barevným displejem. Program vyvinula společnost Globus ČR ve spolupráci s partnery Wincor Nixdorf ČR, který zajišťoval kompletní implementaci, německým dodavatelem pokladních programů AWEK, nizozemskou firmou Re-Vision a dodavatelem skenerů Zebra Technologies.

 

Pokračování článku a mnoho dalšího naleznete v listopadovém čísle Retail News…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.