Ve znamení efektivity

Inovace prodejen a adaptace sortimentu místnímu zákazníkovi, kontrola a snižování nákladů, investice do potravinářského online maloobchodu, cenová strategie zaměřená na trvale nízkou cenu a rozvoj prodejních sítí přes franchising. To budou nejdůležitější trendy v potravinářském maloobchodě ve střední a východní Evropě v roce 2015.

Maloobchodní řetězce budou inovovat své prodejny, testovat nové koncepty prodejen a přizpůsobovat sortiment lokálním spotřebitelům, strategie, které jim pomohou odlišit se od konkurence, získat vyšší marži a vybudovat loajalitu zákazníka. Tak v souhrnu vypadají trendy v potravinářském maloobchodě ve střední a východní Evropě.

Diskontní řetězce jako Lidl, Biedronka v Polsku a Pyateročka v Rusku budou zavádět do svých prodejen prvky konvenience jako například in-store pekárny, gril, food to go a ready meals. Biedronka v Polsku dokonce testuje ve dvou prodejnách ve Varšavě pultový prodej masa a sýru a také bistro, kde si zákazník může koupit kávu nebo sendvič.

Lidl se bude odlišovat od svých konkurentů tím, že bude rozšiřovat svůj sortiment a otevírat větší prodejny s rozlohou až 1 400 m2 s cílem stát se hlavním místem nákupu a tím tak přímo konkurovat supermarketům a hypermarketům.

Podobně jako Lidl, největší turecký diskontní řetězec BIM bude otevírat supermarkety.
Způsob, jak se odlišit od konkurence hledá i Delhaize Group na Balkáně, kde umisťuje store-in-store sekce do vybraných Mega Image supermarketů v Rumunsku.

Tyto vyhrazené prodejní plochy mají prémiový vzhled s novými regály a osvětlením a nabízí rozšířenou nabídku vín nebo výrobků zdravé výživy. V konvenience prodejním kanálu, Rewe Group, Tesco a polský Eurocash testují nové lokality ve spolupráci s čerpacími stanicemi Shell, Lukoil a PKN Orlen.

Potenciál tohoto formátu potvrzuje i investice Tesca v Polsku, kde Tesco otevřelo svou první Tesco Express prodejnu na konci loňského roku.

Business audit s cílem zvýšit rentabilitu

Deflace, cenové války a změna ve spotřebitelově nákupním chování má negativní vliv na marži. Pro maloobchodní řetězce bude snazší si udržet marži snižováním nákladů než zvýšením tržeb. Po létech expanze pomocí akvizicí a investicí do otevírání nových obchodů, maloobchodní řetězce budou revidovat profitabilitu prodejen a redukovat náklady svých operačních jednotek ve střední a východní Evropě.

Tesco zavírá neprofitabilní prodejny v České Republice, Maďarsku, Slovensku a Polsku. Delhaize Group ukončilo svoji činnost v Bulharsku a Jeronimo Martins (Biedronka) v Polsku zkrátil plán otevírání nových prodejen na polovinu. V Rusku, recese, dvouciferná inflace a limitovaný přístup k externím finančním zdrojům povede ke zpomalení expanze prodejen a kontrola operačních nákladů bude hrát stejně významnou roli.

Investice do food online maloobchodu

Maloobchodní řetězce operující food online portály budou experimentovat s různými způsoby dodávky online zakázek jako Drive, dodání do domu a click & collect.

Nejvyspělejším trhem ve střední a východní Evropě ve food online maloobchodu je Polsko. Polský trh má několik hráčů jako Tesco, Auchan, Intermarche, Leclerc, Piotr i Pawel and frisco.pl, v kterém drží 40% podíl největší velkoobchod Eurocash.

Tesco je největší food online řetězec v celé střední a východní Evropě. Například v Polsku nabízí online servis 35 procentům obyvatel. Online maloobchod se však také rychle rozvíjí v Rumunsku. Řetězec hypermarketů Cora, vlastněný belgickým Louise Delhaize, vykázal v roce 2014 tržby 445 000 euro z jediného Drive zatímco Carrefour navýší investice do svého online businessu v tomto roce.

EDLP cenová strategie doplněná promočními akcemi

Cenové války a deflace bude hrozbou pro maloobchodní řetězce a výrobce i v tomto roce. Cenová strategie EDLP (every day low price) bude doplňována promočními akcemi. Maloobchodní řetězce budou hledat nové cenové strategie s cílem si zvýšit, nebo v některých případech obnovit, loajalitu zákazníka.

Biedronka v Polsku zvýšila investice do promocí, ale every day low price strategie zůstává základem její cenové strategie. Podobně Lidl, zůstane u své every day low price strategie, ale bude masivně investovat do reklamy. Tesco, jehož cenová politika byla zaměřená na promoční akce, pravděpodobně brzy změní svoji strategii a bude více uplatňovat every day low price strategii.

Rostoucí franšízing

Franšízing jde ruku v ruce s konvenience, která je jedním z nejrychleji rostoucích formátů ve střední a východní Evropě. Trend bude podporovat rychlý růst této formy expanze. A v důsledku toho, se bude velikost tradičního maloobchodního trhu nadále snižovat.

Metro Cash & Carry rychle rozvíjí síť franšízových prodejen v celém regionu. Carrefour, důležitý maloobchodní hráč v Polsku a Rumunsku, zaměřil svoji strategii rozvoje maloobchodní sítě hlavně na otevírání franšízových Carrefour Express konvenience prodejen. Podobně, Spar International v Maďarsku se rozhodl rozvíjet svoji síť prodejen výhradně touto formou.

Avšak loajalita franšíz je velice nízká a nezávislí obchodníci a malé řetězce často svého franšízora mění. Například Carrefour ztratil svou největší franšízovou síť Angst v Rumunsku, když se řetězec rozhodl přejít k franšízovému programu Delhaize Group.

Co tyto trendy znamenají pro Vás?

Inovace konceptů prodejen a změny v sortimentu přinesou nové příležitosti výrobcům, obzvláště lokálním producentům.

Rozvoj potravinářských sítí se ve střední a východní Evropě zpomalí, protože obchodní řetězce se soustředí na kontrolu a snižování nákladů. To bude výzvou pro dodavatele nejen v logistice a supply chain, ale také ve schopnosti udržet svůj výrobek zalistovaný u obchodního řetězce. Domnívám se, že některé obchodní řetězce budou snižovat své náklady zužováním sortimentu, jehož důsledkem bude vylistování některých značkových výrobků.

Změna v cenové strategii obchodní řetězců k every day low price odbourá back a front marži a přinese nové, jednodušší a transparentní kontrakty mezi maloobchodním řetězcem a výrobcem.

Výrobci operující na trzích s vyšší penetrací food online maloobchodu, jako například v Polsku, budou muset provést změny v interní struktuře a personálních zdrojích, což jim umožní reagovat na požadavky a potřeby v oblasti online maloobchodu.

 

 

Miloš Ryba,

Senior Retail Analyst International, IGD

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.