Zákon omezující prodej o svátcích dopadne negativně na zaměstnance i zákazníky

Nový zákon o omezení prodejní doby o státních svátcích podstatným způsobem narušuje tržně liberální prostředí v České republice. Jeho uvedení do praxe nebylo dostatečně připraveno. Ani zákazníci, ani obchodníci přesně nevědí, co mohou očekávat. Shodli se na tom zástupci Svazu obchodu a cestovního ruchu (SOCR ČR) a Hospodářské komory (HK ČR). Obě organizace jednají o podání ústavní stížnosti.

Prvním státním svátkem, na který se zákon vztahuje, je 28. říjen. Zavřeno mají mít všechny velké prodejny s rozlohou nad 200 m2. „Mnoho zaměstnanců má o práci ve svátek zájem kvůli příplatkům, ale budou muset zůstat povinně doma. Zákon postihne ve svém důsledku ale i zákazníky. Zavřeny totiž nebudou jen prodejny potravin, ale i hobby markety, prodejny nábytku nebo oděvů a obuvi. A právě sem velmi často chodí právě o víkendech a svátcích rodiny, kdy jsou všichni pohromadě a mají čas například na výběr vybavení domácnosti,“ sdělila Marta Nováková, prezidentka Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR, a dodala: „Ze strany státu hrozí další regulace, zákaz prodeje se může následně vztahovat na zbylé státní svátky a pak i na neděle. To považujeme za zcela nepřípustné. Obchodník by se měl sám rozhodnout, zda chce či nechce mít otevřeno a zda se mu to vyplatí či nikoli.“

Dopady zákona navíc pocítí i menší podnikatelé v nákupních centrech. Právě kvůli nejasnému výkladu zákona se totiž mohou tato centra rozhodnout, zda zůstanou otevřená či kompletně zavřou. Za porušení hrozí obchodníkům pokuta až do výše 1 milionu Kč. V případě opakovaného neplnění povinností může penalizace dosáhnout až 5 milionů Kč.

Hospodářská komora ČR a Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR jsou přesvědčeni, že zákon diskriminuje některé obchodníky i jejich zaměstnance. Obě instituce proto už iniciovaly sepsání ústavní stížnosti a konzultovaly ji také s bývalým ředitelem Ústavu státu a práva profesorem Janem Bártou. „V této chvíli obě instituce shánějí podporu v Senátu,“ uvedl prezident Hospodářské komory Vladimír Dlouhý s tím, že podat návrh na zrušení zákona u Ústavního soudu je oprávněna skupina nejméně 17 senátorů. „Návrh již podpořil senátor Jaroslav Kubera, který sdílí pozici podnikatelů a je přesvědčen o obdobném postoji celé řady dalších členů horní komory,“ dodal V. Dlouhý.

Zákaz nakupování během státních svátků jde zcela proti evropskému trendu. Obdobný zákon nedávno zrušil zhruba po roce fungování maďarský parlament z důvodu ztráty tisíců pracovních míst. Stejně zareagovali i v Itálii a ve Švédsku, postupná deregulace v tomto směru probíhá také v Německu a Rakousku. Debata o zrušení omezení se intenzivně vede rovněž ve Francii.

 „Zákon už nyní vyvolává nejistotu u investorů do retailových nemovitostí, jeho další zpřísnění by výrazně negativně ovlivnilo pozici ČR s ohledem na příliv dalších investic. Při zvažování každé další investice se totiž musí v příslušném modelu zohlednit spousta kritérií a případný pokles obratu obchodníků je jedním z nejdůležitějších faktorů. Investoři preferují předvídatelné a rozumně regulované prostředí,“ zdůraznil Oldřich Špůrek, člen českého výboru organizace ICSC a Chief Executive Officer CZ/SK ze společnosti Atrium Czech Real Estate Management, která provozuje mimo jiné pražské OC Atrium Flora. „Očekáváme, že v souvislosti s tímto zákonem odsunou zákazníci polovinu nákupů na jiné dny a čistá ztráta tržeb ze dnů zákazu prodeje bude napříč Českou republikou činit asi 4 miliardy korun,“ nastínil O. Špůrek.

V Česku se nachází zhruba 90 obchodních center s celkovou plochou 2,3 milionu m2, jejichž obrat se pohybuje kolem 115 miliard Kč za rok. Po započtení super a hypermarketů, případně retail parků, dosahuje obrat generovaný ve všech typech těchto obchodů přibližně 500 miliard Kč ročně. Tuzemská obchodní centra navštíví za rok přes 300 milionů zákazníků.

Omezení týkající se prodejen pouze nad 200 m2 zavádí diskriminaci. „Zákon nastavuje pro jednotlivé subjekty působící na stejném trhu odlišná pravidla fungování, což odporuje principům férové hospodářské soutěže,“ reagoval Pavel Čmelík, zástupce obchodu s hračkami Hamleys.

V souvislosti s platností nového zákona a po následných úpravách v pracovní době přijde o práci odhadem řádově několik tisíc lidí. Nebudou to pouze prodavači či prodavačky, ale také pracovníci bezpečnostních agentur, úklidu a údržby, což jsou obvykle občané ze slabších sociálních vrstev. Zákon dopadne zejména na práce na zkrácený úvazek a brigádníky, kde často pracuje nejohroženější skupina, konkrétně svobodné matky s dětmi. Za práci ve svátek totiž náleží zvláštní, nikoli nepodstatný příplatek. „Tato záležitost je opravdu pikantní, podíváme-li se na to, že ve volebním programu ČSSD je na prvním místě zvyšování zaměstnanosti a dále pak ochrana slabších,“ shrnula M. Nováková.

 

Zdroj: Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR

Praha, 25. října 2016