Za dovolenou utratí Češi v průměru 11 tisíc

Letní dovolenou stráví Češi nejčastěji v tuzemsku. V průzkumu, který pro banku Cetelem realizoval Stem/Mark, to uvedlo 48 procent lidí. Třetina z nich pojede na dovolenou i do zahraničí. Jen zahraniční dovolenou plánuje dalších 16 procent Čechů, z čehož vyplývá, že mimo Česko vycestuje 32 procent lidí. Konkrétní představy o dovolené zatím nemá 22 procent Čechů, dalších 15 procent dovolenou mít nebude, nebo ji stráví doma.

Při výběru dovolené je nejdůležitější cena (93 procent) následovaná destinací (85 procent) a délkou pobytu (84 procent). Zahraniční dovolenou si Češi vybírají kromě ceny zejména podle destinace a počtu dní, při výběru tuzemské berou v potaz více program a stravu.

V průměru chtějí Češi do dovolené letos investovat zhruba 11 tisíc korun na osobu a 3700 korun utratit v místě pobytu. Za zahraniční pobyt přitom vydají v průměru zhruba o 10 tisíc korun více než za tuzemský. Zčásti je to však dáno tím, že tuzemskou dovolenou lidé plánují na méně dní než zahraniční. Do 10 dnů stráví v Česku na dovolené 86 procent lidí, zatímco v zahraničí plánuje být maximálně 10 dní 64 procent.

Ubytování přes AirBnB i v kempu

Nejčastěji chtějí Češi strávit tuzemskou dovolenou na pronajaté chatě, chalupě či apartmánu (33 procent), v penzionu (28 procent) či v kempu (27 procent). Domácí kempy přitom Češi využívají více než zahraniční. Na vlastní chalupu pojede 16 procent, 13 procent stráví volno u příbuzných a rovněž 13 procent se ubytuje v hotelu. V případě zahraniční dovolené volí Češi tříhvězdičkové a čtyřhvězdičkové hotely, penziony, případně pronajaté apartmány, nebo kempy (vždy 20 procent). Ubytování přes AirBnB plánuje již nyní 8 procent Čechů.

O Turecko není letos zájem. Češi pojedou raději na Slovensko

V případě zahraniční dovolené budou Češi opět směřovat nejčastěji do Chorvatska (23 procent). Zájem o něj se však meziročně snížil (loni 27 procent). Populární je letos Slovensko (17 procent, loni 10 procent), které spolu se Španělskem (14 procent, loni 7 procent) patří mezi meziročně více vyhledávané destinace. Výrazně méně lidí se letos chystá do Turecka, o které je zájem téměř nulový (loni 4,2 procenta, letos 0,6 procenta). Poměrně populární je mezi lidmi stále Itálie (15 procent), Řecko (12 procent) a Rakousko (10 procent).

508 respondentů

 

Zdroj: Cetelem

Praha, 30. června 2016