Výstavba P3 Prague D11 je dokončena, poslední prostory si pronajala QSL

Trojúhelník mezi Mstěticemi, Nehvizdy a Jirny je díky blízkosti Prahy, dálnice D11 a silnici 611 logisticky strategickou lokalitou. V posledních šesti letech zde rostl i průmyslový park P3 Prague D11, jehož poslední budova byla postavena na míru a předána k užívání společnosti QSL.

V listopadu 2015 se z pozemku stalo staveniště, a to díky budově DC1, která se stavěla na míru a byla první z osmi staveb, jež na území P3 Prague D11 vyrostly. To, že byla k výstavbě vybrána největší budova parku jako první, mělo i své praktické důvody, protože vytvořila přirozenou clonu, která ochránila nedalekou rezidenční oblast před dalším stavebním ruchem. Celková rozloha parku je 154 523 m2 a z hlediska čistě zastavěné plochy jsou haly velké v rozpětí od 5 069 m2 do 39 124 m2. Největší devízou parku je především jeho poloha, protože se nachází pouhých 20 minut jízdy od centra Prahy a v docházkové vzdálenosti má vlakovou zastávku.  Areál je v blízkosti exitu 8 na dálnici D11, spojující Prahu – Hradec Králové – Polsko, a jen 4 km od dálnice D10, která vede do Mladé Boleslavi a Liberce. Kromě napojení na nejvýznamnější východočeské tahy může průmyslový park skvěle využít synergie se sousedním parkem P3 Prague Horní Počernice, který je vzdálený pouhých 13 minut jízdy.

Prvním nájemcem, který se do P3 Prague D11 nastěhoval, je logistická společnost FM Česká. Ta prostory v hale DC1 využívá převážně pro skladování potravinových výrobků. S tím souvisí i chladírenské zařízení, které pro klienta společnost P3 do budovy implementovala. V hale DC1 našli provozní zázemí pro své prodejny i obchodní řetězec LIDL, který zde využívá plochu 5 000 m², a jen o něco menší prostory (4 700 m²) má v pronájmu společnost Saint-Gobain se svojí automotive sekcí zaměřenou na automobilová skla.

Portfolio nájemců v P3 Prague D11 je rozmanité. Kromě toho historicky prvního máme také prvního historického nájemníka, kterým je společnost ČKD Howden. Ta do haly DC7, stavěné na míru, přestěhovala výrobu ze závodu v pražských Vysočanech, kde vyráběla téměř od počátků První republiky,“ poznamenal Jan Andrus, šéf pronájmů P3 Logistic Parks v Česku.

Průmyslový park je plný inovací, které jsou navrženy tak, aby přesně padly potřebám klientů. Svědčí o tom také hala DC4, kterou využívá společnost PPG, americký dodavatel barev, nátěrů a speciálních materiálů. Prostory jsou navrženy s důrazem na bezpečnost pro manipulaci s chemikáliemi a nebezpečným nákladem. Opodál v hale DC5 poslední volný prostor letos vyplnila společnost QLS, která se zabývá logistikou potravin. Zkušební provoz zahájila v půlce července a během srpna začaly prostory využívat naostro.

Nejzelenější park v portfoliu P3

„P3 Prague D11 je jedním z našich nejzelenějších parků v Česku. V rámci zasazení celého areálu do okolí jsme si nechali vypracovat Koncepci zeleně, díky které jsme pro výsadbu vybrali ty správné stromy, keře a ostatní rostliny. Podporujeme i zelené fasády na stěnách hal a pilotně jsme tu vysadili motýlí louku. V areálu je také instalována lokální distribuční soustava, díky které jsme schopni jednotlivým nájemcům víceméně okamžitě navýšit příkon v případě jejich požadavku,“ dodává Jan Andrus.

V hale DC5 lze najít chladící a mrazící techniku, která funguje jako udržitelné topení. Teplo, které při provozu chladíren a mrazáků vzniká se recykluje a vytápí betonové podlahy haly, suchý sklad a administrativní prostory. Díky tepelné soběstačnosti nemusí být hala připojena ke zdroji plynu. Mimo jiné budova cílí na nejvyšší stupeň udržitelné certifikace budov BREEAM Oudstanding.

V rámci udržitelného nakládání s vodou slouží parku několik retenčních nádrží. Ty svádí vodou, která se dá následně využít pro splachování toalet nebo údržbě zeleně. Zasakování je podpořeno také koncepcí údržby, což znamená, že v okolí parku jsou vhodně zasazené louky a traviny, tak aby se voda hned neodpařila.

Průmyslový park P3 Prague D11 má nyní kompletně naplněnou kapacitu a pro společnosti, které se rozhodly využívat jeho prostory, představuje nové a moderní zázemí. P3 v ČR aktuálně vlastní a spravuje celkem 16 takových areálů, ve třech z nich (v Ostravě, Lovosicích a Myslince u Plzně) přitom realizuje novou výstavbu.

 

Zdroj: Ogilvy

Praha, 3. listopadu 2022