Ústavní soud potvrdil, že omezení maloobchodního prodeje bylo nezákonné

Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR ČR) vítá rozhodnutí Ústavního soudu ČR, které potvrdilo protiústavnost omezení maloobchodního prodeje v loňském roce. Podnět ohledně prověření ústavnosti podala loni v listopadu skupina 63 senátorů a reagovala tak na rozhodnutí vlády uzavřít většinu prodejen bez řádného zdůvodnění. Všechna data o místech nákazy přitom opětovně potvrzují, že obchody jsou bezpečným místem.

„Považuji za skutečně dobrou zprávu, že Ústavní soud uznal tento krok jako protiústavní, a rád bych v této souvislosti vyslovil poděkování senátorům v čele s Lukášem Wagenknechtem za jejich iniciativu. Senát skutečně sehrává svou kontrolní roli a věřím, že bude v definování limitů pro svévolné postupy vlády pokračovat i nadále. V tuto chvíli vyzývám představitele vlády, aby se majitelům a provozovatelům protiústavně uzavřených obchodů veřejně omluvili a do týdne schválili systém, kterým zajistí náhradu způsobené škody ve výši sto procent průměrných tržeb za celou dobu protiústavní uzavírky,“ uvedl Tomáš Prouza, prezident SOCR ČR.

„Ústavní soud potvrdil neurčitost zákazů vůči podnikatelům, navíc přístup podle kritéria prodávaného zboží byl nerovný a diskriminační. Vláda nijak nedoložila, že právě uzavřené provozovny představují epidemiologickou hrozbu. Vláda nikdy neobhájila, že by uzavření prodejen třeba s dětskou obuví nebo se zimním oblečením jakkoli pomohlo v boji s pandemií. Obhájit to totiž není možné. Nyní se tedy všichni mohou připravit na otevření, neboť vláda bude muset konečně ukončit svůj diskriminační přístup,“ zdůrazňuje T. Prouza.

Vláda by neměla hledat právní kličky, jak nerespektovat Ústavní soud, ale měla by okamžitě do praxe zavést rovný postup vůči všem obchodům. „Obchody jsou a vždy byly bezpečným místem pro jejich zákazníky i zaměstnance. V souladu s ústavními principy musí vláda přestat diskriminovat jednotlivé obchodníky podle typu prodávaného zboží a zavést taková hygienická pravidla, která umožní bezpečně otevřít všem. Uzavřené obchody jsou na otevření a dodržování všech pravidel připraveny,“ dodává T. Prouza.

Od začátku koronavirové pandemie loni na jaře obchodníci investovali do nejrůznějších hygienických opatření přes 7 miliard korun, přičemž výsledkem je naprosté minimum ohnisek šíření nákazy v prodejnách. Bez ohledu na další postup vlády v souvislosti s řešením koronavirové krize garantují obchodníci i nadále zajištění bezpečného prodejního prostředí pro své zákazníky i zaměstnance. Na současnou situaci zareagovala řada obchodníků navíc snížením cen respirátorů, navýšením darů potravinovým bankám, neboť roste počet lidí v nouzi, nebo nabídkou logistických služeb například pro distribuci antigenních testů do škol. „Až budou naočkovány rizikové skupiny populace, jsme také připraveni zajistit rychlé očkování našich zaměstnanců,“ uzavírá T. Prouza.

 

Zdroj: SOCR ČR

Praha, 22. února 2021