Ukliďme si Česko

PENNY bylo i letos partnerem akce Ukliďme Česko. Aktuální situace sice neumožňuje obvyklé uspořádání tradičního úklidu veřejnosti tak, jak jsme zvyklí, ale přesto se podařilo najít způsob, jak přispět k čistšímu a příjemnějšímu prostředí v našem okolí. Letošní jarní úklid se nesl v duchu hesla #UklidmeZaHumny a Pytlomatů.

PENNY je partnerem akce Ukliďme Česko už třetím rokem a zůstává jím i v současné situaci. „Životní prostředí a svět, ve kterém žijeme, nám za žádných okolností není lhostejný. Máme více než 390 prodejen po celé zemi a všude, kde jsme, chceme být dobrými sousedy, pomáhat a podporovat místní komunitu. Je na každém z nás, zda společně s námi chce žít v čistším a krásnějším světě a sám přiloží ruku k dílu,“ říká Jens Krieger, generální ředitel PENNY, k podpoře projektu, který se uskutečnil při dodržení aktuálních opatření v sobotu 27. března 2021.

Nepříznivá situace trvá v různých podobách a s různými formami omezení už více než rok. „Řada lidí se, bohužel, tím, jak je znechucena neustálými omezeními a nařízeními, začíná chovat stylem „po nás potopa“. Můžeme to pozorovat přímo v našem okolí, neboť takový nepořádek jako nyní, jsme za sedm roků, co se věnujeme uklízení Česka, nezaznamenali. Rouška sem, rouška tam…,“ říká Miroslav Kubásek ze spolku Ukliďme Česko, a vyzývá: “Pojďme s tím společně něco udělat a #UkliďmeZaHumny…“

Na podporu úklidu při dodržení vládních opatření připravili organizátoři takzvané Pytlomaty. „I na základě zkušeností z loňského jara jsme se rozhodli doporučit místním organizátorům zřízení míst, kde si dobrovolníci mohou vyzvednout pytle na odpad. Říkáme jim Pytlomaty a jsou doplněny o jednoduchou mapku, kde je v okolí nejvíce potřeba uklidit, a kde zanechat sesbíraný odpad. Takových míst najdete momentálně v mapě úklidů přes tisícovku a další postupně přibývají,“ říká Miroslav Kubásek.

Mapu úklidů najdete zde: https://www.uklidmecesko.cz/map/

PENNY je v rámci svých aktivit a podpory životního prostředí od letošního roku také partnerem projektu Sázíme budoucnost, který vyhlašuje Nadace Partnerství. „Podpora těchto dvou projektů nám dává smysl zejména proto, že se vzájemně ideálně doplňují. Nejde pouze o to udržovat v našem okolí pořádek a čistotu, ale chceme současně přispívat ke zlepšování životního prostředí. Proto jsme se zavázali, že jen letos podpoříme výsadbu 400 nových stromů v okolí našich prodejen,“ říká Tomáš Kubík, manažer komunikace PENNY.

Ostatně, obě environmentální organizace – Nadace Partnerství a Ukliďme Česko spojily pro letošní rok své síly a pod společným heslem „Na jaře uklidíme, na podzim vysadíme“ vyzývají k zapojení do iniciativy Sázíme budoucnost, kdy si mohou zájemci zažádat o grant na výsadbu stromů až do výše 60 000,- korun. Žadatelé, kteří se letos zaregistrují do akce Ukliďme Česko jako organizátoři úklidových akcí pak budou při hodnocení žádosti zvýhodněni.

 

Zdroj: Penny Market s.r.o.

Praha, 28. března 2021