Udržitelnost je pro zákazníky důležitá

Zatímco celý trh v prvním čtvrtletí letošního roku ve srovnání se silným loňským rokem klesal o čtvrtinu, e-shopy s certifikátem Udržitelný e-shop si v meziročním srovnání objem prodej zachovaly.

Udržitelnost se pro zákazníky i e-shopy stává velkým trendem, což potvrdila analýza na vzorku 55 udržitelných e-shopů. Jejich obrat za první kvartál poklesl v porovnání s loňským rokem jen o 4 %. Analýza udržitelných e-shopů vychází z dat Heureky a zazněla na konferenci Udržitelnost v e-commerce, kterou na začátku června pořádal nákupní rádce Heureka.cz.

„Tato data neznamenají, že se všem udržitelným e-shopům jenom daří. Ukazují ale jasný a silný trend – pro zákazníky je udržitelnost velmi důležité téma a je pro ně při rozhodování o nákupu v e-shopu jedním z rozhodujících faktorů,“ vysvětluje Michal Vodák, COO Heureka Group, do které nákupní rádce Heureka.cz patří. Analýza srovnání vývoje meziročních čísel proběhla na vzorku 55 e-shopů, které od spuštění projektu Udržitelný e-shop obdrželi na základě dotazování certifikát udržitelnosti. „Udržitelné e-shopy jsou velmi často zařazeny v kategoriích, na které nemělo to meziroční srovnání takový dopad a oproti trhu klesaly o něco méně. Nejvíce aktivní jsou v segmentech jako jsou doplňky stravy, vlasová a tělová kosmetika, káva nebo kojenecké oblečení a pleny,“ popisuje Michal Vodák.

Mnohem větší důraz na to, jaký produkt kupujeme, odkud pochází a co vše je s jeho produkcí spojené posílilo podle Michala Vodáka už období pandemie. V průzkumu Heureky, realizovaného během pandemie mezi e-shopy a zákazníky, totiž přes 16 % respondentů uvedlo, že si lokálnosti produktu a odpovědného chování e-shopů začalo všímat mnohem více.

Udržitelnost v e-commerce se navíc podle Michala Vodáka stane nezbytností. „Udržitelnost v e-commerce bude nabývat na důležitosti i z hlediska financování e-shopů a dá se očekávat, že dříve či později dojde ke změně legislativního rámce podnikání,“ říká Michal Vodák a dodává: „Nejčastěji se setkáváme s tím, že si e-shopy i veřejnost myslí, že udržitelnost je “jen” ekologie a využívání recyklovaného papíru. Udržitelnost, to je ale komplexní soubor aktivit, je to o celkovém přístup k našemu okolí a k tomu, co děláme. A naší ambicí je v tomto e-shopy podporovat.”

 

Zdroj: Heureka

Praha, 4. června 2022