Třetí stupeň systému PES vítáme, umožní obchodníkům, restauracím i cestovnímu ruchu odmazat alespoň část ztrát

Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR ČR) vítá rozhodnutí vlády týkající se přechodu Česka ze čtvrtého do třetího stupně protiepidemického systému (PES). V této souvislosti nicméně upozorňuje, že rozhodování by mělo být předvídatelné a postavené na fungujícím modelu PES.

„Z pohledu obchodu je zásadní, že došlo ke zmírnění koronavirových opatření ještě před druhým adventním víkendem. Předvánoční čas je pro tržby klíčovým obdobím roku. Máme tak šanci umazat alespoň část ztrát z posledních měsíců, což platí zejména pro malé obchody, které byly nespravedlivě a bez jakéhokoli rozumného zdůvodnění dlouho uzavřeny,“ uvedl Tomáš Prouza, prezident SOCR ČR, a dodal: „Všechny obchody, restaurace i hotely se na rozvolnění opatření připravovaly již od pondělí, čtvrteční opatření by tedy mělo proběhnout hladce a opět potvrdíme, že obchody ani restaurace nejsou a nebudou zásadním zdrojem šíření koronaviru.“

Klíčové bude nyní napravit chyby v systému kompenzací. „Česká vláda se může poučit jednoduchými systémy okolních zemí, kde má nárok na podporu každý, koho krize významně zasáhla. Je potřeba opustit současný systém, kdy vláda někomu pomůže a někomu ne, aniž by bylo jasné, proč ten který sektor pomoc získal. Je potřeba postupovat spravedlivě a podmínky pomoci sjednotit,“ zdůraznil T. Prouza.

Jak dále připomněl, negativně se projevuje dlouhodobá neschopnost vlády nastavit správná očekávání. Na jaře tomu ještě šlo porozumět. Nové situaci byli vystaveni všichni obyvatelé ČR a koronavirus nedal čas se na mnoho věcí připravit. Na podzim je situace ale podstatně jiná. Naprosto zásadní změna je proto potřebná v systému plánování opatření.

„Jak je možné, že uzavíráme restaurace nebo malá kadeřnictví, které nikdy nebyly hlavními ohnisky šíření koronaviru? Kde vznikl nápad otevřít obchody se zbraněmi a salony pro psy, ale obchody s obuví nechat zavřené? Skončí s přechodem do třetího stupně konečně tato loterie, kdy vláda vybírá, kdo má šanci přežít a kdo ne?“ ptá se T. Prouza.

Podle něj je pozitivní, že PES konečně alespoň částečně nastavuje jistá očekávání. Na druhou stranu má ale jen doporučující charakter, je vázán na platnost nouzového stavu, v řadě případů je nekonkrétní, potřebuje dopracování a v mnoha případech zavádí opatření, která nedávají smysl. Poslední slovo má opět vláda.

Nouzový stav zatím platí do 12. prosince a je otázkou, co bude následovat. „Opět se obávám, že budeme žít do poslední chvíli v nejistotě, co se stane a jak se situace bude těsně před Vánocemi dále vyvíjet,“ zakončil T. Prouza.

 

Zdroj: DDeM, s.r.o.

Praha, 29. listopadu 2020