Tomáš Prouza v představenstvu EuroCommerce

Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR ČR), byl zvolen do představenstva evropského sdružení obchodníků EuroCommerce. Jeho jmenování do evropských struktur bude znamenat posílení pozice českých podnikatelských aktivit i možnost rychlého přenosu informací z EuroCommerce do odvětví obchodu v České republice.  

„Je mi ctí, že mě kolegové zvolili do představenstva uskupení, které už 25 let hájí zájmy obchodníků v Evropě a zastřešuje jednotlivé svazy obchodu ve 28 evropských zemích. Budu se snažit co nejzodpovědněji hájit jeho priority, mezi které patří ochrana volného trhu, využití potenciálu digitálního trhu a podpora férových vztahů mezi dodavateli a obchodníky,“ uvedl Tomáš Prouza a dodal: „Je zapotřebí si uvědomit zásadní význam odvětví obchodu pro zaměstnanost a tvorbu pracovních míst, stejně jako jeho roli v rámci hospodářského růstu v Evropské unii.“

Tomáš Prouza je český ekonom, který působil v letech 2004–2006 jako náměstek ministra financí ČR. V letech 2014–2017 byl státním tajemníkem pro evropské záležitosti při Úřadu vlády ČR a zároveň v letech 2016–2017 koordinátorem digitální agendy ČR. Do svého jmenování státním tajemníkem působil ve Světové bance, do října 2012 v Praze jako expert pro oblast finančních služeb, později jako seniorní expert v americkém Washingtonu, D.C. Po studiích na pražské VŠE a britské Open Univerzity byl editorem měsíčníku Prague Tribune a následně založil finanční server Peníze.cz. Od roku 2018 vykonává post prezidenta SOCR ČR.

Praha, 29. listopadu 2018