Tiskové prohlášení k distribuci respirátorů FFP2 – 9.týden 2021

Potravinové banky pomáhají MPSV s distribucí respirátorů pro obyvatele v nouzi. Respirátory budou do potravinových bank dodány ve čtvrtek 4. března, distribuce začne v pátek 5. března 2021.

Potravinové banky s touto distribucí pomáhají dobrovolně a zcela nad rámec poskytování své hlavní činnosti – poskytování potravinové pomoci.

Potravinové banky nebudou a nemohou distribuovat přímo jednotlivcům, protože by to ohrozilo jejich distribuční kapacity a byla ohrožena jejich hlavní činnost. Jsou distribučním kanálem, který pomáhá se skladovací kapacitou a logistikou prostřednictvím sítě svých odběratelů.

Distribuce respirátorů prostřednictvím potravinových bank může probíhat pouze následujícími způsoby:

  1. Odběratelským organizací pečujícím o osoby v nouzi, a to v počtu 6 ks na osobu. Při počtech osob se vychází z počtu osob uvedených na čestném prohlášení, podle něhož je poskytována potravinová pomoc.
  2. Městům a obcí
    Každé město nebo obec má nárok na 6 ks respirátorů pro 2,5% obyvatel města, které jsou určeny zejména pro následující skupiny:
    • Seniorům v nouzi nebo ohrožení, kteří nejsou schopni zajistit si je jiným způsobem.
    • Pro osoby v nouzi, které z různých důvodů nemohou žádat o finanční podporu na jejich nákup.

Na základě seznamu měst a obcí a počtu jejich obyvatel lze distribuci v regionu svěřit krajskému úřadu. Tato distribuce musí být provázena čestným prohlášením o zajištění předání městům a obcím dle seznamu a zároveň i poskytnutí náležitých informací a této distribuci městům a obcím. Tzn. města a obce už se pak nebudou obracet na potravinové banky, protože jejich podíl bude distribuovat kraj.

Jakým jiným způsobem mohou lidé v hmotné nouzi získat respirátory:

Lze žádat finanční podporu na jejich nákup v rámci MOP COVID-19 na Úřadu práce ČR (500 Kč na osobu na měsíc)
https://www.mpsv.cz/-/nemate-dostatek-penez-na-nakup-respiratoru-muzete-pozadat-na-uradu-prace-o-mop-covid-19

Pokud jste pěstoun nebo zaměstnanec ZDVOP (Zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc) lze žádat o poskytnutí respirátorů krajský úřad.

 

Zdroj: Česká federace potravinových bank

Praha, 4. března 2021