Tim Raue představil v Praze svůj přístup ke gastronomii

Originalita, kreativita a svoboda, to jsou principy, podle kterých vaří Němec Tim Raue, jeden z nejúspěšnějších šéfkuchařů Evropy. V pražské MAKRO Akademii vedl celodenní workshop pro své české a slovenské kolegy a nabádal je k osobitému a kreativnímu přístupu k vaření. Sám v kuchyni experimentuje s tradičními recepty a obohacuje je o asijské prvky.

Tim_Raue_workshop_07Restaurace Tim Raue v Berlíně se pyšní dvěma michelinskými hvězdami a mnoha dalšími oceněními. Patří mezi top 100 restaurací světa a aspiruje na umístění v první padesátce. Tim Raue si zakládá na vytříbené chuti a na tom, aby od něho hosté odcházeli s nevšedním zážitkem. Specializuje se na asijskou kuchyni a z každé země si bere ty nejlepší chutě, ať již pochází z Japonska, Číny, Thajska nebo Koreje. Za svou kariéru získal celou řadu ocenění, včetně nejlepšího šéfkuchaře Německa.

„Základem pro mě jsou ty nejkvalitnější suroviny a co nejjednodušší styl. Jídlo má být jako mrak, který vidíte, projdete jím a zanechá ve vás zážitek,“ vysvětluje svoji filosofii Tim Raue a svůj přístup dává do kontrastu s těžkou francouzskou gastronomií. „Neustále cestuji a při každé cestě získávám novou inspiraci pro svoji práci. Jsem v Praze poprvé a také jsem se poprvé pustil do podobného workshopu pro šéfkuchaře. Nikde na světě jsem ale neviděl lépe vybavenou kuchyni, než máte tady v MAKRO Akademii,“ dodává Tim Raue.

Celodenní workshop v MAKRO Akademii byl určen profesionálním šéfkuchařům z prestižních českých a slovenských restaurací. Kulinářští mistři měli možnost vyzkoušet si práci se slavným kolegou a seznámit se s nejmodernějšími trendy ve vysoké gastronomii. Kromě praktické části Tim Raue představil účastníkům workshopu svou filosofii postavenou na třech hlavních principech: originalita, kreativita a svoboda. „Vaření je umění, kterým můžete vystihnout svůj talent, pocity, osobnost, ale také národnost,“ vysvětloval účastníkům. Zdůraznil také to, že v dnešní době musí být každý talíř pro zákazníka dokonalý, nejen ten pro michelinského komisaře. „Pokud pokrm nechutná jednomu zákazníkovi a napíše o tom na internetu, není potřeba to řešit. Pokud ale stejnou věc řeší online desítky hostů, měli by se kuchaři zamyslet,“ uzavírá Tim Raue.

„Workshop s Timem Raue je dalším krokem v našem dlouhodobém plánu přiblížit českým kuchařům nejnovější trendy světové gastronomie. Do budoucna plánujeme pozvat do Prahy i další kuchařské hvězdy,“ říká Petr Stádník, šéfkuchař MAKRO.

Během workshopu si v doprovodu šéfkuchaře MAKRO Petra Stádníka a účastníků kurzu prohlédl sortiment velkoobchodního střediska MAKRO ve Stodůlkách, které bezprostředně sousedí s MAKRO Akademií. Část čerstvých surovin potřebných pro svůj workshop zde i nakoupil.

 

Zdroj: METRO/MAKRO Cash & Carry

Praha, 10. června 2016