Správa hmotných rezerv a Potravinářská inspekce podepsaly dohodu o spolupráci

Dne 3. 3. 2017 podepsali a Ing. Pavel Švagr, CSc., předseda Správy státních hmotných rezerv (SSHR) a Ing. Martin Klanica, ústřední ředitel Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI), dohodu o spolupráci, jejímž cílem je postihnout oblast bezpečného, dlouhodobého skladování potravinových rezerv.

SSHR_SZPI_podpis smlouvy_001Toho by mělo být dosaženo v rámci praktické spolupráce, a to jak preventivní, tak následné po naskladnění.

SZPI bude SSHR mimo jiné informovat o vhodných preventivních opatřeních, kterými by bylo možné předejít možným škodám na skladovaných potravinových rezervách.

Daného cíle by dále mělo být dosaženo i prostřednictvím vzájemné podpory a poskytování informací, odborných konzultací a odborných vyjádření.

Chceme mít jistotu, že potraviny ve státních rezervách splňují všechny hygienické normy a jsou zcela v pořádku. Velmi si cením budoucí spolupráce Správy a Státní zemědělské a potravinářské inspekce, aby bylo v případě krize zaručeno zdraví našich občanů.“, dodal ke vzájemné spolupráci předseda SSHR, Ing. Pavel Švagr, CSc.

Dále bude SZPI kontrolovat dodržování právních předpisů týkajících se potravin ve skladech se státními potravinovými rezervami, včetně zajištění úředního odběru vzorků. Spolupráce bude periodicky vyhodnocována.

„Jsme připraveni vyvinout maximální úsilí k plnohodnotnému zajištění závazků, vyplývajících z dohody, ve prospěch všech uživatelů státních hmotných rezerv“, uvedl ústřední ředitel SZPI, Ing. Martin Klanica.

 

Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Praha, 7. března 2017