Společnost Samsung Electronics zveřejnila své hospodářské výsledky

Společnost Samsung Electronics zveřejnila své finanční výsledky za čtvrté čtvrtletí končící 31. prosincem 2018 a za celý finanční rok 2018. Společnost vykázala konsolidované čtvrtletní výnosy ve výši 59,27 bilionu KRW, což je o 10 procent méně než v předchozím roce, a její čtvrtletní provozní zisk dosáhl 10,8 bilionu KRW, což představuje pokles o 29 procent.

V roce 2018 vykázala společnost Samsung výnosy ve výši 243,77 bilionu KRW a provozní zisk 58,89 bilionu KRW. Rok 2018 se tak stal druhým rokem v řadě, kdy si firma na své konto připsala rekordní finanční výsledky, a to i přes nepříznivé obchodní a makroekonomické faktory, které vedly ke zpomalení růstu v posledním čtvrtletí. V uvedeném roce firma také v rámci svých podniků zavedla mnoho zásadních technologických změn a inovací, které upevnily základy budoucího růstu.

Na příjmech vykázaných za čtvrté čtvrtletí se podepsal pokles poptávky po paměťových čipech používaných v datových centrech a chytrých telefonech. Také divize System LSI a Foundry zaznamenaly pokles zisků způsobený sezónním poklesem.

Celkové příjmy divize Display Panel se mírně snížily v důsledku sílící konkurence mezi výrobci displejů pro mobilní zařízení.

U divize IT & Mobile Communications (IM) došlo ve čtvrtém čtvrtletí vzhledem k vysoce konkurenčnímu prostředí i přes silnou sezónní poptávku k poklesu počtu prodaných chytrých telefonů a k poklesu cen. Divize Networks oproti tomu vykázala zisky, ke kterým přispěly pokračující instalace zařízení 5G a rozšiřování sítí LTE.

Nárůst čtvrtletních příjmů vykázala také divize Consumer Electronics (CE), k čemuž přispěly především silné prodeje prémiových televizorů, jako např. QLED.

Samsung očekává, že poptávka po produktech divize Memory zůstane vzhledem k sezónním výkyvům, nejistému makroekonomickému výhledu a také snižování zásob u nejdůležitějších zákazníků slabá i v prvním čtvrtletí. V případě OLED lze předpokládat pokles ziskovosti v důsledku pomalého růstu prodejů v segmentu prémiových chytrých telefonů a sílící konkurence ze strany produktů LTPS LCD. U displejů LCD se v důsledku rozsáhlého rozšíření celkových výrobních kapacit v tomto segmentu očekává pokles příjmů.

Lze předpokládat, že příjmy divize IM v prvním čtvrtletí vzrostou v souvislosti s plánovaným uvedením nového vlajkového chytrého telefonu Galaxy na trh a v souvislosti s komerčním spuštěním provozu sítí 5G v Koreji. Divize CE uvede na trh nové modely televizorů a zaměří se na prémiovou elektroniku pro domácnosti, aby se tak ve slabším období roku soustředila na nejziskovější produkty.

V roce 2019 očekává společnost pokles celkových ročních příjmů v důsledku slabších výsledků divize Memory. Od druhé poloviny roku se očekává oživení poptávky po paměťových produktech a panelech OLED.

V rámci svého úsilí o dosažení udržitelného růstu ve střednědobém a dlouhodobém horizontu se společnost Samsung soustředí na posílení své stávající pozice lídra a na rozvíjení nových oblastí růstu. Společnost plánuje posílit výzkum a vývoj, rozšířit technologickou spolupráci s třetími stranami a aktivně investovat do posilování svých klíčových schopností.

V oblasti komponentních technologií bude společnost Samsung i nadále posilovat svoji pozici technologického lídra a nabídne nová řešení, která uspokojí rostoucí poptávku po čipových sadách pro automobilový průmysl a umělou inteligenci (AI). Společnost hodlá také nadále inovovat OLED obrazovky určené pro chytré telefony a zaměřit se na vývoj nových aplikací.

V letošním roce nabídne Samsung nové inovační produkty včetně skládacích chytrých telefonů a televizorů MicroLED. V oblasti AI poskytne zdokonalená platforma Bixby širší možnosti propojení a stane se platformou pro služby založené na AI, které bude podporovat více zařízení i aplikací. V oblasti sítí 5G hodlá Samsung nadále posilovat svoji tržní pozici a poskytovat řešení zahrnující širokou škálu síťových prvků, zařízení a čipových sad.

V roce 2018 dosáhly investiční výdeje společnosti Samsung Electronics 29,4 bilionu KRW, přičemž 23,7 bilionu KRW bylo investováno do segmentu polovodičů a 2,9 bilionu KRW do oblasti displejů. U divize Memory došlo k mírnému meziročnímu nárůstu investičních výdajů v souvislosti s rozšiřováním výrobního areálu v Pchjongtcheku. Investiční výdaje divize Foundry se oproti tomu vrátily na úroveň z minulých let, protože rozšíření výrobního závodu používajícího 10nm technologii bylo dokončeno v roce 2017. Investice do výroby a vývoje ohebných panelů OLED oproti předchozímu roku výrazně poklesly.

V druhém čtvrtletí lze očekávat oživení poptávky po polovodičových produktech

Divize zabývající se výrobou polovodičů vykázaly ve čtvrtém čtvrtletí konsolidované výnosy ve výši 18,75 bilionu KRW a provozní zisk 7,77 bilionu KRW.

Divize Memory zaznamenala celkový pokles poptávky po paměťových čipech NAND a DRAM v důsledku nejistého makroekonomického vývoje a z důvodu snižování zásob ze strany zákazníků včetně výrobců chytrých telefonů a dodavatelů datových center. V případě paměťových čipů NAND byla celková poptávka nízká, jelikož největší zákazníci se rozhodli odložit své objednávky kvůli očekávanému dalšímu poklesu cen.

Prodeje chytrých telefonů ve čtvrtém čtvrtletí vázly a u mobilních zařízení pokračoval trend přechodu k čipům s vysokou hustotou a zvyšoval se podíl zařízení využívajících technologii All-Flash-Array. V případě paměťových čipů DRAM se snižování zásob ze strany dodavatelů datových center odrazilo na snížené poptávce po komponentách určených pro servery. U segmentu mobilních zařízení došlo k částečnému zmírnění trendu klesající poptávky po mobilních paměťových čipech způsobeného slabými prodeji nových chytrých telefonů hlavních zákazníků. Ke zmírnění trendu přispěly zejména rostoucí objednávky produktů s vysokou hustotou a kapacitou nad 6 GB.

I když příjmy z prodejů paměťových produktů DRAM mezikvartálně poklesly v důsledku rychlého slábnutí poptávky zapříčiněného celosvětově nestálou ekonomickou situací, společnost Samsung se zaměřila na posílení a udržení nákladové konkurenceschopnosti a urychlila přechod k 1Xnm technologii včetně navrhování obvodů, aby si tak v této oblasti udržela pozici technologického lídra.

Lze očekávat, že v prvním čtvrtletí tohoto roku se bude divize Memory i nadále potýkat se slabou poptávkou v důsledku sezónních výkyvů a snahy hlavních zákazníků o další snížení zásob. V případě čipů NAND lze předpokládat, že i přes celkový nepřesvědčivý růst bude i nadále stoupat poptávka podnikového sektoru po vysoce výkonných SSD discích určených pro datová centra a přechod k technologii All-Flash-Array.

Také se očekává, že poptávka po interních pamětích s kapacitou nad 128 GB určených pro vlajkové a prémiové chytré telefony zůstane relativně silná i přes předpokládaný nevýrazný růst prodejů mobilních zařízení. V případě DRAM bude stlačovat poptávku především snižování zásob u výrobců serverů, ale společnost Samsung přejde na 1Ynm výrobní proces a posílí dodávky inovativních produktů, mezi něž patří například produkty s vysokou hustotou určené pro nasazení v serverech, paměti s vysokou propustností (HBM), či GDDR6.

Lze předpokládat pozitivní vývoj a očekává se, že poptávka po paměťových produktech se od druhého čtvrtletí začne postupně zotavovat, k čemuž v druhé polovině roku přispějí sezónní vlivy související s pokračujícím trendem přechodu k čipům s vysokou hustotou u hlavních aplikací. Vzhledem k tomu, že cena NAND poklesla, dojde k nárůstu poptávky u všech typů aplikací a očekává se nárůst poptávky pro NAND čipsetech s vysokou hustotou. Poptávka po paměťových produktech s vysokou hustotou bude vysoká zejména ze strany výrobců serverů a chytrých telefonů požadujících vysoký výkon a společnost Samsung v této oblasti zvýší svoji nákladovou konkurenceschopnost rozšířením nabídky pamětí V NAND čtvrté generace a vyšší.

Poptávka po čipech DRAM v druhém čtvrtletí posílí, jelikož zákazníci ukončí snižování zásob a sezónní efekt povede k růstu poptávky po čipových sadách. Vzhledem k pokračujícímu trendu směrem k vysoce výkonným cloudovým službám společně s uvedením nových CPU ve druhém čtvrtletí lze očekávat silný růst poptávky po čipových sadách DRAM s vysokou hustotou.

U mobilních zařízení lze očekávat rostoucí poptávku po mobilních DRAM s vysokou hustotou a kapacitou nad 8 GB a dojde k růstu paměťové kapacity i u modelů střední a nižší třídy. Společnost Samsung bude pozorně sledovat změny v tržní poptávce a současně bude i nadále flexibilně investovat a řídit své výrobní kapacity. Kromě probíhajícího přechodu k produktům založeným na 1Ynm výrobní technologii se zaměří také na vývoj produktů využívajících 1Znm technologii. Společnost Samsung také posílí svoji nabídku paměťových produktů a ve snaze vyjít vstříc zákaznickým požadavkům ji rozšíří o serverové produkty s kapacitou 16 GB, uMCP nad 8 GB a HBM.

Celkové příjmy divize System LSI ve čtvrtém čtvrtletí oslabily z důvodu zpomalení poptávky po obrazových snímačích způsobeného vstupem čínského trhu do slabé sezóny. V prvním čtvrtletí zvýší společnost Samsung ziskovost rozšířením nabídky aplikačních procesorů, obrazových snímačů a integrovaných obvodů pro ovládání displeje (DDI) pro stěžejní modely chytrých telefonů. V roce 2019 uvede společnost na trh vůbec první čipy pro modemy 5G a rozšíří svou nabídku obrazových snímačů.

Příjmy divize Foundry se ve čtvrtém čtvrtletí snížily z důvodu sezónního poklesu a v důsledku oslabení trhu s kryptoměnami, což se promítlo do nižší poptávky po čipech určených k jejich těžbě. Poptávka po polovodičových výrobcích bude v prvním čtvrtletí kvůli menší poptávce po mobilních součástkách a čipech na těžbu kryptoměn i nadále stagnovat.

Společnost se ve druhé polovině roku soustředí na přípravu úplného přechodu na výrobu 7nm procesem využívajícím technologii EUV a dokončí vývoj 5nm procesu využívajícího tutéž technologii. Divize Foundry navíc v rámci úsilí o další stabilizaci podnikové struktury navýší oproti předchozímu roku svou zákaznickou základnu o více než 40 procent.

Divize Display Panel zvýší ziskovost diverzifikací výroby

Divize Display Panel vykázala za čtvrté čtvrtletí konsolidované výnosy ve výši 9,17 bilionu KRW a provozní zisk ve výši 0,97 bilionu KRW. Celkové příjmy se mezičtvrtletně mírně snížily, protože prodej displejů pro mobilní přístroje navzdory silné poptávce po ohebných OLED panelech kvůli rostoucí konkurenci LTPS LCD panelů poklesl. U velkých displejů se příjmy mezičtvrtletně zvýšily díky vyššímu prodeji v prémiovém segmentu, jako jsou například televizní panely s vysokým rozlišením a ultravelkou úhlopříčkou.

Pokud jde o první čtvrtletí roku 2019, prodej displejů pro mobilní zařízení bude pravděpodobně ovlivněn nepříznivými podmínkami na trhu, jako je sílící konkurence a nižší poptávka po chytrých telefonech. Aby společnost Samsung udržela ziskovost, bude aktivně reagovat na poptávku ze strany hlavních partnerů a bude rozšiřovat portfolio svých zákazníků.

U velkoformátových displejů předpovídá společnost v prvním čtvrtletí tlak na snižování průměrné prodejní ceny u LCD panelů provázený slabou sezónní poptávkou a pokračujícím zvyšování kapacit v tomto odvětví. Společnost Samsung se bude snažit zvýšit ziskovost dalším snižováním nákladů a zvyšováním efektivity výroby.

Pro rok 2019 společnost Samsung očekává, že od druhé poloviny roku se poptávka po flexibilních OLED panelech pro chytré telefony začne zvyšovat. V této souvislosti se bude společnost snažit rozšířit trh OLED zaváděním inovativních technologií určených pro nové aplikace a zvýšit odbyt v segmentu OLED panelů pro chytré telefony nabídkou funkcí, kterými se odliší od konkurence.

Pokud jde o LCD displeje, v tomto segmentu očekává společnost v roce 2019 i přes nejistotu související s rozšiřováním kapacit pokračující růst poptávky po prémiových televizních panelech včetně televizorů s rozlišením UHD a 8K a ultravelkou obrazovkou. V reakci na to se společnost Samsung zaměří na zvyšování ziskovosti nabídkou výrobků s vysokou marží.

Divize mobilních přístrojů očekává růst u nových vlajkových chytrých telefonů

Divize IT & Mobile Communications (IM) vykázala za čtvrté čtvrtletí 2018 konsolidované výnosy ve výši 23,32 bilionu KRW a provozní zisk ve výši 1,51 bilionu KRW.

Ve čtvrtém čtvrtletí se provozní zisk navzdory silné sezónní poptávce mezikvartálně snížil kvůli klesajícím prodejním objemům i výnosům z prodeje chytrých telefonů na zpomalujícím se trhu.

Při pohledu na první čtvrtletí se očekává pokles poptávky po chytrých telefonech a tabletech v důsledku sezónního zpomalení poptávky na trhu. Společnost Samsung tento měsíc na akci Unpacked v San Francisku představí telefon Galaxy S10 a očekává se, že její nové vlajkové modely chytrých telefonů přispějí v příštích měsících k lepším prodejním a obchodním výsledkům.

Celkový objem dodávek chytrých telefonů však pravděpodobně zůstane na podobné úrovni, protože dodávky modelů pro masový trh kvůli reorganizaci sortimentu dočasně poklesly. K této reorganizaci společnost přistoupila proto, aby mohla lépe reagovat na rychle se měnící trendy na trhu a na potřeby cílových zákazníků.

Pro celý rok 2019 se očekává, že se poptávka po chytrých telefonech bude držet na stejné úrovni jako v roce 2018, zatímco průměrná prodejní cena na trhu by se měla zvyšovat, protože trend směřuje k využívání špičkových funkcí, jako jsou velké obrazovky, vyšší kapacita paměti a větší počet fotoaparátů. V důsledku pomalého růstu globálního trhu chytrých telefonů a kvůli vysokým materiálovým nákladům zůstane celkově podnikatelské prostředí náročné.

Společnost Samsung si je vědoma překážek, které před ní stojí, a plánuje v roce 2019 zvýšit prodej chytrých telefonů, a dosáhnout tak díky zavádění diferencovaných produktů a podpoře cílových marketingových strategií solidních obchodních výsledků.

Ve snaze o zajištění udržitelného růstu má společnost Samsung v letošním roce v úmyslu udávat na trhu směr tím, že představí skládací telefony a přístroje s technologií 5G. Spolupráce s obchodními partnery zajistí společnosti Samsung optimalizaci obsahu a expanzi na nové trhy. K udržení stávajících uživatelů by mělo přispět posílení vzájemné konektivity mezi zařízeními. V rámci tohoto úsilí rozšíří společnost Samsung službu Bixby do různých zařízení a souvisejících služeb a současně zlepší své schopnosti v oblasti umělé inteligence.

Pokud jde divizi Networks, její hospodaření se ve čtvrtém čtvrtletí znovu zlepšilo v souvislosti s rozšířením sítí LTE u významných zámořských zákazníků a zahájením dodávek zařízení určených pro sítě 5G do Spojených států a Jižní Koreje. V letošním roce rozšíří společnost Samsung dodávku svých zařízení pro sítě 5G na první trhy v Jižní Koreji a ve Spojených státech, a nastartuje tak celosvětový růst.

Divize spotřební elektroniky se soustředí na prémiové produkty

Divize Consumer Electronics, včetně obchodních jednotek Visual Display a Digital Appliances, vykázala za čtvrté čtvrtletí konsolidované výnosy ve výši 11,79 bilionu KRW a provozní zisk ve výši 0,68 bilionu KRW.

Ve čtvrtém čtvrtletí rostl celosvětový trh s televizory mezikvartálně dvojciferným tempem díky vrcholu sezóny na konci roku, ale v důsledku nižší poptávky na rozvíjejících se trzích došlo v meziročním srovnání jen k omezenému růstu.

Příjmy obchodní jednotky Visual Display se zvýšily mezikvartálně i meziročně díky vyšším prodejům QLED televizorů a televizorů s ultravelkou obrazovkou, k nimž přispěly úspěšné propagační akce na konci roku a zlepšení produktového mixu. Zejména prodeje televizorů s technologií QLED se téměř ztrojnásobily a televizory QLED 8K a televizory se 75palcovou a větší obrazovkou si upevnily vedoucí postavení v prémiovém segmentu.

Předpokládá se, že trh s televizory v prvním čtvrtletí v důsledku nízké sezónní poptávky mírně oslabí. Samsung bude i nadále zvyšovat prodeje televizorů QLED a televizorů se supervelkou obrazovkou a v plném rozsahu uvede na celosvětový trh nový televizor QLED 8K.

Předpokládá se, že situace na trhu s televizory bude v roce 2019 podobná jako minulý rok, a to i přes negativní faktory, jakými jsou malý počet globálních sportovních událostí a hospodářské zpomalení na rozvíjejících se trzích. Společnost se bude snažit o zajištění ziskovosti a růstu tím, že rozšíří sortiment prémiových produktů včetně televizorů QLED 8K, televizorů se supervelkou obrazovkou a produktů s MicroLED displeji.

U obchodní jednotky Digital Appliances zpomalil ve čtvrtém čtvrtletí růst poptávky kvůli zpomalení na americkém trhu s bydlením a v důsledku vyšších cen způsobeným fluktuacemi devizových kurzů. Za těchto okolností došlo díky silnému prodeji prémiových produktů, jako jsou chladničky Family Hub, velkoobjemové sušičky a čističe vzduchu Cube, v mezikvartálním i meziročním srovnání k mírnému nárůstu příjmů.

V prvním čtvrtletí zvýší společnost Samsung prodej nových domácích spotřebičů včetně zařízení AirDresser (na osvěžení vzhledu roznošených oděvů) a sušiček a prostřednictvím zabudovaných domácích spotřebičů a systémových klimatizačních jednotek zároveň podpoří obchodní činnost v oblasti B2B.

Pokud jde o rok 2019, očekává se, že trh s digitálními spotřebiči bude na vyspělých trzích mírně růst. Samsung se bude snažit zajistit budoucí růst zvýšením prodeje prémiových produktů a posílením podnikání na internetu a v segmentu B2B.

 

Zdroj: Samsung Electronics Co., Ltd.

Praha, 11. února 2019