Soutěž VISA Czech Top Shop 2021 vyhrála v září prodejna COOP v Žamberku

Kombinace černých stěn, dřevěného dekoru a bílých nápisů, navigace, kterou tvoří cedule s fotkami a piktogramy, a třeba také podpora i malých nákupů placených pouze kartou. Tak vypadá a funguje provozovna Svazu malých českých a moravských spotřebních družstev COOP v Žamberku na autobusovém nádraží, která zvítězila v soutěži VISA CZECH TOP SHOP 2021 za měsíc září.

„V žamberském COOPu najdou zákazníci vynikající kombinaci samoobsluhy a bistra, off-trade a on-trade se prolíná a dobře doplňuje. Nechybí čisté toalety a koutek pro děti. Je to vlastně takové dětské centrum, kde jsou i prolézačky, vše zasahuje až do dalšího patra. Děti si tu mohou hrát třeba celé dopoledne, zatímco rodiče je kontrolují z přilehlého bistra-kavárny. Vše je nové, čisté, funkční, chytře vymyšlené, vkusné a praktické,“ říká Lukáš Němčík, Head of Marketing & Development společnosti COOP s tím, že svoji roli hraje také to, že jde o nově zrekonstruovanou stavbu. Jejím vlastníkem je COOP, pro zákazníky je tady připravené prostorné parkoviště.

Soutěž VISA Czech Top Shop 2021, kterou v září COOP v Žamberku vyhrál, je analogií hvězd Michelin udělovaných nejlepším restauracím. Inspektoři inkognito navštěvují a hodnotí každý měsíc nominované prodejny, nehodnotí tak prodejní sítě jako celek. V měsíčních kolech zjišťují, jaký nabízejí zákaznický zážitek.

Inspektoři posuzují osm kritérií; např. exteriér provozovny, její upravenost a zajímavost, dále pak koncept a design provozovny, také to, jak se v ní zákazníci orientují, jak je zboží či služba prezentována, zda provozovna podporuje moderní způsob placení nebo zda využívá digitální nosiče. Nechybí ani hodnocení přístupu personálu k zákazníkům. Bodová škále je od nuly do stovky. Vítězové měsíčních kol postupují do celoročního finále a výsledky soutěže určí na základě prezentací finálová porota. Jejím předsedou je Tomáš Prouza, prezident SOCR.

Akční nabídky

Inspektoři v žamberské prodejně, která je originální i vysokým procentem zastoupených regionálních produktů, ocenili mimo jiné velmi pěkně vystavené a doplněné zboží, kde jsou na červených shelf stopperech uvedeny akční nabídky, menu bistra na digitální obrazovce (digitale signage), cedule s označením „Místní výrobci“ nebo „Vzniká v našem regionu“ a také s hlavním mottem prodejny „Konzum s chutí“. Podle poroty je vidět, že se o prodejnu ve východních Čechách personál pečlivě stará.

„V dnešní době samozřejmě podporujeme bezhotovostní, cashless, placení. I malý nákup je důležité platit kartou, proto jsou v Žamberku připravené bezhotovostní poklady. Zákazník si nákup sám namarkuje a na závěr použije kartu. Nákup se tak zrychlí, netvoří se zbytečné fronty. Prodejna je přeci jen na autobusovém nádraží, kde projíždí dost lidí. Žamberk je navíc spádová oblast, v místním COOPu tak sice nakupují hlavně místní, zastaví se ale třeba i majitelé chalup, kteří směřují do nedalekých hor,“ uzavírá Lukáš Němčík ze skupiny COOP, která sdružuje 46 spotřebních družstev, jež provozují na 2 500 prodejen s celkovou prodejní plochou okolo 400 000 metrů čtverečných a zaměstnává přes 13 000 lidí.

V roce 2020 vykázala česká a moravská spotřební družstva obrat v hodnotě téměř 33 mld. Kč. Počet členů družstev je přes 100 000. Členská družstva vystupují pod společnou značkou COOP, která je tak největší sítí prodejen potravin v České republice.

O soutěži

Soutěž VISA Czech Top Shop 2021 je analogií hvězd Michelin udělovaných nejlepším restauracím. Inspektoři inkognito navštěvují a hodnotí každý měsíc nominované prodejny, nehodnotí tak prodejní sítě jako celek. Z 12 vítězů jednotlivých měsíců určí finálová porota závěrečné pořadí nejlepších prodejen roku. Nominuje je organizační tým soutěže, porotci a partneři soutěže.

V měsíčních kolech hodnotí nominované prodejny, jaký nabízejí zákaznický zážitek, vyškolení inspektoři. Posuzují osm kritérií; např. exteriér provozovny, její upravenost a zajímavost, dále pak koncept a design provozovny, také to, jak se v ní zákazníci orientují, jak je zboží či služba prezentována, zda provozovna podporuje moderní způsob placení nebo zda využívá digitální nosiče. Nechybí ani hodnocení přístupu personálu k zákazníkům aj. hodnotí se na škále od 0 do 100 bodů. Vítězové měsíčních kol pak postupují do celoročního finále a výsledky soutěže určí na základě prezentací finálová porota. Jejím předsedou je Tomáš Prouza, prezident SOCR.

 

Zdroj: COOP

Praha, 16. listopadu 2021