Sodexo Zaměstnavatel roku 2021

Tak to přece jen vyšlo! Ačkoli covid hrozil, vyhlášení výsledků celostátního finále ocenění Sodexo Zaměstnavatel roku 2021 proběhlo „naživo“ a samozřejmě za splnění všech aktuálně platných protiepidemických pravidel v úterý 2. listopadu ve čtvrtém patře pražského obchodního domu Máj, které se pro tyto účely proměnilo ve společenský sál.

„V situaci, kdy pandemie covidu znovu nabírá na síle, považuji za velký úspěch, že se nám tento večer podařilo uskutečnit „na živo“ a že si vítězové mohli převzít svá ocenění osobně,“ zdůraznil Daniel Čapek, generální ředitel společnosti Sodexo Benefity, která je generálním partnerem soutěže.

„Letošní ročník hodnocený na základě ukazatelů zúčastněných firem za uzavřený finanční rok 2020 přinesl řadu změn v pořadích kategorií. Pro některé firmy byl minulý rok téměř likvidační, nebo přinejmenším hodně komplikovaný. Silní zaměstnavatelé se i přes poklesy výroby a tržeb snažili nadále investovat do vzdělávání i dalších rozvojových aktivit pro zaměstnance. Svorně hlásí, že se také naučili hodně nových postupů a procesů a že některé z nich uplatní i v pozdějších klidnějších dobách. A jako příklad oborů, kterým covidové období naopak přálo, lze uvést celostátního vítěze kategorie do 500 zaměstnanců Lenovo nebo Zásilkovnu, která uspěla v pražském regionálním kole,“ řekl Pavel Hulák z Klubu zaměstnavatelů, který je organizátorem soutěže.

„V loňském roce jsme byli postaveni před mnoho výzev, které pro nás do té doby byly nemyslitelné. Firmy musely ze dne na den změnit organizaci práce a nezřídka přenastavit zajetou firemní kulturu. Firmy si otestovaly sílu svého HR oddělení a zaměstnanci si uvědomili, jakou podporu v něm v těžkých časech mají,“ připomněl Daniel Čapek s tím, že právě péče o zaměstnance je totiž základem hodnocení v soutěži Zaměstnavatel roku, která probíhá podle mezinárodní metodiky PwC Saratoga, jež sleduje třeba mzdové náklady, náklady na vzdělávání zaměstnanců či benefitní programy. A právě ty nyní podle Čapka nabývají na významu: „Rapidně se v časech covidu zvedl zájem o benefity z oblasti zdraví.“

To si ostatně uvědomují i oceněné firmy. „Ve společnosti ŠKODA AUTO klademe velký důraz na vytváření co nejlepších podmínek pro naše zaměstnance a jejich zdraví věnujeme velkou pozornost. Boj s pandemií covid-19 je jedním z hlavních témat od počátku jejího vypuknutí. Abychom podpořili očkování zaměstnanců, zahájili jsme v květnu 2021 motivační program, který očkování odměňuje dnem volna navíc, nebo bonusovými body do benefitního systému. Zřídili jsme také tzv. mobilní očkovací tým, který očkuje přímo na pracovišti. Zároveň pamatujeme na další respirační onemocnění chřipku. Vakcínu proti ní podporujeme již několik let. I v tomto případě je nyní možné využít mobilní očkovací tým a za kompletní očkování získat body do benefitního systému,“ uvedla Maren Gräf, členka představenstva společnosti ŠKODA AUTO za oblast Lidé a kultura. Právě mladoboleslavská automobilka totiž zvítězila v kategorii nad 5000 zaměstnanců.

V kategorii do 5000 zaměstnanců pak prvenství obhájil Plzeňský Prazdroj. „Máme rozsáhlý benefitní program, v němž si zaměstnanci sami vybírají odměny, které preferují. Od příspěvků na životní či penzijní pojištění, přes placené vzdělávání cizích jazyků, příspěvky na dopravu nebo do lékárny. Během pandemie jsme spustili asistenční program, v jehož rámci mohou naši zaměstnanci využívat psychologické, právní nebo finanční poradenství pro sebe i své blízké, včetně poradenství v oblasti zdravého životního stylu. Jde o anonymní a bezplatnou službu, která je velmi oceňovaná. Kromě toho jsme zavedli také on-line lékařskou poradnu uLekare.cz, protože právě lékařské služby patří v rámci benefitů mezi nejvyhledávanější,“ zdůraznila Ivana Pavlíčková, Head of Talent Management společnosti Plzeňský Prazdroj.

„Velkou pozornost si získala hned při loňské premiéře kategorie Férový zaměstnavatel s dobrou atmosférou, kterou vychází z hodnocení zaměstnanců na webu Atmoskop.cz. Letos si tuto cenu odnášejí společnosti Innogy, UOL a Neit Consulting,“ vypočítává Pavel Hulák.

Celostátní pořadí ocenění Sodexo Zaměstnavatel roku 2021

Kategorie do 500 zaměstnanců

  1. Lenovo Technology B.V. organizační složka
  2. Shell Czech Republic a.s.
  3. Aspironix s.r.o.
  4. PSG Construction a.s.
  5. SAZKA a.s.
  6. Koyo Bearings Česká republika s.r.o.
  7. Aperam Stainless Services & Solution Tubes CZ s.r.o.
  8. Provident Financial s.r.o.
  9. Shape Corp. Czech Republic, s.r.o.
  10. Y Soft Corporation a.s.

Kategorie do 5000 zaměstnanců

  1. Plzeňský Prazdroj, a.s.
  2. Mondi Štětí a.s.
  3. Iveco Czech Republic, a.s.

ČEZ Distribuce, a.s.

(dělené třetí místo)

  1. Hyundai Motor Manufacturing Czech s.r.o.
  2. Vodafone Czech Republic, a.s.
  3. ORLEN UNIPETROL RPA, s.r.o.
  4. Foxconn Group CZ
  5. Mattoni 1873, a.s.
  6. AGROTEC GROUP – AGROTEC a.s.; AGRI CS a.s.; AGROTEC servis s.r.o.

Kategorie nad 5000 zaměstnanců

  1. ŠKODA AUTO a.s.
  2. ČEZ, a.s.
  3. Komerční banka, a.s.
  4. České dráhy, a.s.
  5. Kaufland Česká republika v.o.s.

Ocenění Férový zaměstnavatel 2021

Kategorie nad 500 zaměstnanců

  1. Innogy
  2. Decathlon
  3. Mondi Štětí

Kategorie do 500 zaměstnanců

  1. UOL
  2. Shoptet
  3. Lundegaard

Kategorie do 100 zaměstnanců

  1. Neit Consulting
  2. Effectix.com
  3. MapTiler

Sodexo v České republice

Od roku 1992, kdy Sodexo vstoupilo na český trh, poskytuje všech 2 000 zaměstnanců skupiny v ČR služby, které zlepšují kvalitu každodenního života. Sodexo nabízí firmám i institucím služby v oblastech zaměstnaneckých benefitů, motivačních programů a řešení pro veřejnou správu, ať už prostřednictvím elektronických karet a poukázek na stravování a volný čas, dárkových poukázek nebo systému na správu benefitů Cafeteria. Dále pak i služby v oblasti komplexních řešení služeb na míru u klienta (firemní restaurace a širokou škálu služeb facility managementu – správy budov, údržby mechanických zařízení a elektro, revizí, projekt managementu, úklidu a administrativních služeb).

 

Zdroj: Sodexo

Praha, 5. listopadu 2021