SOCR ČR: K zajištění dodržování nošení roušek a vstupu seniorů do obchodů ve vymezený čas budeme potřebovat pomoc

Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR ČR) vítá zavedení nařízení nosit povinně roušky nebo jinou formu ochrany obličeje tak, aby se omezilo šíření koronaviru. Rozumí také snaze vlády poskytnout maximální ochranu nejohroženější skupině obyvatel – starším lidem – před nákazou.

K zajištění dodržování těchto opatření budou obchodníci potřebovat aktivní zapojení státní správy, a to zejména obecní policie jak v oblasti kontroly, tak při řešení případných problémů. Současně opět apelují na zákazníky, aby se v prodejnách chovali maximálně korektně a ohleduplně.

„Po povinném nošení roušky v prodejnách a ostatních uzavřených prostorách jsme volali už několik dní a zavedení této povinnosti vítáme. Uděláme maximum pro to, abychom zajistili informace pro všechny zákazníky tak, aby se v nich co nejlépe zorientovali a mohli se podle nich chovat. Zajištění kontroly a dodržování pravidel bude jednodušší pro velkoprostorové obchody, které mají vlastní ochranku a rozsáhlejší personál, pro menší obchody to bude větší výzva. I proto apelujeme na stát, kraje i města, aby byly do tohoto procesu aktivně zapojeny i bezpečnostní složky, a to zejména obecní policie, pro kterou by se kontrola dodržování těchto opatření měla stát jednou z priorit,“ uvedl Tomáš Prouza, prezident SOCR ČR.

Obchodníci budou plnit pokyny omezení vstupu obyvatel mladších 65 let do obchodů v souladu s doporučeními ministra průmyslu a obchodu ze včerejší tiskové konference. Od 10:00 do 12:00 budou do obchodů pouštět pouze seniory, případné konfliktní situace se budou snažit řešit smířlivou cestou. Počítají také s odpovědným chování veřejnosti a solidaritou vůči nejstarším obyvatelům státu. V posledních dvou dnech vidíme, že právě nejstarší lidé mají problém se získáním roušek, a proto prosíme ty, kteří roušky šijí, aby se zamysleli i nad způsobem, jak je dostat právě k nejstarším lidem.

Dezinfekci prostor obchodů i nákupních vozíků obchodníci provádějí v nejvyšší možné míře již řadu dní. Jsou připraveni soustředit svou pozornost na čas vymezený pro nákupy seniorů, aby jim zajistili maximální možnou ochranu. Problémem ovšem i nadále zůstává malá dostupnost dezinfekčních prostředků na trhu a jejich předražování.

 „Vládě se bohužel do dnešního dne nepodařilo zajistit dostatečných objem dezinfekčních prostředků. Ty, které jsou dostupné, jsou navíc předražené. Vyzýváme proto opět vládu k zavedení dočasných cenových opatření. Jsme si plně vědomi, že dezinfekce patří mezi klíčové nástroje boje proti koronaviru, proto musí být na trhu dostupná a za přiměřené ceny,“ doplnil T. Prouza.

 

Zdroj: Svaz obchodu a cestovního ruchu České republiky

Praha, 19. března 2020