Skupina PHOENIX dokončila největší akvizici ve své historii

Skupina PHOENIX, jeden z největších poskytovatelů zdravotní péče v Evropě, která je v České republice lídrem v distribuci léčiv a také provozuje 340 lékáren pod značkou BENU, dokončila akvizici části společnosti McKesson Europe. Transakce byla úřady pro ochranu hospodářské soutěže schválena v plném rozsahu. Skupina PHOENIX tak nově vstupuje na trh v oblasti zdravotní péče v Belgii, Irsku, Portugalsku a Slovinsku a upevňuje své vedoucí postavení na evropském trhu.

Skupina PHOENIX, která je jedním z největších evropských hráčů v oblasti velkoobchodu a maloobchodu s léčivy a logistických služeb pro farmaceutický průmysl, úspěšně dokončila akvizici částí společnosti McKesson Europe. K uzavření transakce došlo 31. října 2022 poté, co byla úřady pro hospodářskou soutěž schválena v plném rozsahu. V souladu s kupní smlouvou mezi společnostmi McKesson a PHOENIX z července 2021 transakce zahrnuje společnosti McKesson v Belgii, Francii, Irsku, Itálii, Portugalsku a Slovinsku. Dále také evropskou centrálu, centrum sdílených služeb v Litvě, německou společnost recucare GmbH a menšinový podíl ve společném podniku Brocacef Groep v Nizozemsku.

Díky akvizici vstupuje skupina PHOENIX na nový trh v oblasti zdravotní péče v Belgii, Irsku, Portugalsku a Slovinsku a současně rozšiřuje své stávající aktivity ve Francii a Itálii. Své služby tak může nabídnout už ve 29 evropských zemích, kde má více než 45 000 zaměstnanců, 224 distribučních center a více než 3 200 vlastních a 17 000 partnerských lékáren. Skupina PHOENIX tímto krokem upevňuje svou pozici největšího evropského velkoobchodníka s léčivy, provozovatele lékáren a poskytovatele logistických služeb pro farmaceutický průmysl

„Úspěšnou transakcí byla dokončena největší akvizice v historii společnosti. Tento důležitý krok zároveň určuje naše budoucí směřování, říká Sven Seidel, generální ředitel skupiny PHOENIX. „Pacienti a zákazníci, kteří doposud využívali naše služby, se nemusí obávat, že by se z hlediska komfortu či nabídky v našich lékárnách něco změnilo. Širší geografická a provozní základna nám naopak dovolí se k jejich potřebám ještě přiblížit. Díky rozšíření portfolia budeme schopni našim zákazníkům nabídnout kvalitnější služby a bezkonkurenční geografické pokrytí. Posílenou pozici využijeme k intenzivnější práci na bezpečné, spolehlivé a udržitelné zdravotní péči pro všechny obyvatele Evropy,“ dodává.

Skupina PHOENIX bude převzaté části společnosti McKesson prozatím provozovat pod stávajícími značkami, a to jak v distribuci léčiv, tak v lékárnách. Díky zkušenostem obou společností budou naši zákazníci moci profitovat z rozšířeného portfolia produktů a služeb.

 

Zdroj: STRATENGERS

Praha, 7. listopadu 2022