Sbírka potravin slaví 10 let. Výsledkem jsou tisíce tun darovaných potravin a miliony porcí jídla pro potřebné

Sbírka potravin, jedna z největších charitativních akcí v České republice, se za deset let svého trvání stala velmi efektivním systémem darování potravin a základních hygienických potřeb. Díky průběžnému darování potravin obchodními řetězci mají navíc lidé v obtížné životní situaci jistotu, že se jim vždy dostane potřebné pomoci. Průběžně se také zintenzivňuje finanční a provozní podpora potravinových bank ze strany obchodních řetězců.

„Za deset let se nám podařilo vytvořit velmi efektivní systém, který zajišťuje zásobování potravinami a základní drogerií pro širokou skupinu lidí v nouzi, jejichž počet rok od roku narůstá. K bezproblémovému fungování Sbírky potravin přispělo i ukotvení darování potravin v zákoně, finanční podpora ze strany státu a spolupráce potravinových bank a obchodních řetězců na zajištění základních potřeb sociálně slabým skupinám obyvatel,“ uvedl Aleš Slavíček, předseda České federace potravinových bank, a dodal: „Posun v rámci Sbírky potravin dokládá její spuštění v on-line podobě, možnost darování drogistického zboží nebo zavedení jarního a podzimního kola. I z těchto důvodů zásadním způsobem narostl objem darovaného zboží.“

Za deset let trvání Sbírky potravin se podařilo vysbírat celkem 4 214 tun potravin, což odpovídá 8,4 milionu porcí jídla. K tomu dárci přispěli 545 tunami základního drogistického zboží. Do posledního kola Sbírky potravin na podzim 2022 se zapojilo více než 4 000 dobrovolníků z řad zaměstnanců obchodních řetězců i neziskového sektoru.

„Role obchodních řetězců při zajištění potravin pro lidi v nouzi je opravdu nezastupitelná. Vedle průběžného darování potravin a každoročních sbírek potravin pomáhají řetězce financovat provoz potravinových bank. Tato přímá pomoc fungování potravinových bank aktuálně dosáhla 198 milionů korun a šlo například o poskytnutí skladových prostor pro potřeby logistického centra k bezplatnému užívání, finanční dary pro budování nové infrastruktury nebo zakoupení automobilů k pravidelným svozům z prodejen,“ sdělil Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR.

Významnou roli hrají obchodní řetězce i v krizových obdobích, jakým byla epidemie Covid-19 nebo ruská agrese vůči Ukrajině a s tím spojená migrační vlna. Protipandemická opatření v roce 2020 totiž znemožnila realizaci jarního kola Sbírky potravin a zásoby v potravinových bankách klesly na kritickou úroveň. „Obchodní řetězce okamžitě zareagovaly a vytvořily potravinový most, díky němuž se během krátké doby podařilo sklady doplnit. Stejně tak během prvních týdnů ruské agrese na Ukrajině a příchodu mnoha tisíců uprchlíků denně zajistili obchodníci a další partneři více než 115 tun potravin. Tato potravinová pomoc směřovala jak do Krajského asistenčního centra pro uprchlíky z Ukrajiny v pražském Kongresovém centru, tak i na slovensko-ukrajinskou hranici,“ připomněl T. Prouza.

Zkušenosti se systémem darování potravin se aktuálně využívají i při rozšiřování do sektoru nábytku či oděvů. Důležitou roli v tom hraje i politická podpora osobností, kterým je tato oblast blízká. „Velmi oceňuji a děkuji za nejrůznější projevy solidarity a práci srdcem všech pro lepší život mnoha našich spoluobčanů. Aktuálně máme na stole řešení podpory obchodníků, kteří se rozhodnou darovat své výrobky potřebným. DPH u potravin platit nemusí, určitě by ale bylo vhodné toto osvobození od DPH rozšířit mimo jiné i na hygienické potřeby a další a zvýšit tak nabídku pomoci potřebným lidem. Rozhodně se tím budeme zabývat. Stejně tak by bylo žádoucí, aby prvovýrobci darovali neprodané výrobky potravinovým bankám, místo toho, aby je vyhazovali,“ řekla Věra Kovářová, 1. místopředsedkyně Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky.

Aktuální jarní kolo Sbírky potravin se uskuteční v sobotu 22. dubna 2023 ve více než 1 500 prodejnách v rámci celé České republiky. Pomoc je zaměřena zejména na seniory, rodiny v krizi, rodiče samoživitele, pěstounské rodiny, hendikepované občany či lidi bez domova.

 

Zdroj: Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR

Praha, 20. dubna 2023