Rohlik.cz expanduje do Maďarska

Společnost Rohlik.cz od prosince začne rozvážet nákupy i v maďarské Budapešti. Firma použije podobné postupy a nástroje, které se jí osvědčily v České republice. Jedním z nich je Orion EDI, služba zajišťující elektronickou výměnu dokladů s dodavateli.

Maďarsko je první zahraniční trh, na který Rohlik.cz vstupuje. „Tamější konkurenti zboží vozí až druhý den. My nákup doručíme do tří hodin od objednávky. V České republice vozíme do dvou hodin, ale Budapešť je velká a bývají v ní často zácpy,“ uvedla supply chain manažerka Jana Posseltová.

Aby Rohlik.cz zvládl rychlé tempo svého byznysu, potřebuje efektivní procesy. Jedním z nich je zpracování objednávek, dodacích listů a faktur pomocí EDI. „V České republice už od začátku podnikání používáme službu Orion EDI od společnosti Grit. Výrazně nám šetří čas a  využijeme ji i v Maďarsku,“ uvedla Jana Posseltová.

Rohlik.cz se zaměřuje na nabídku kvalitních lokálních potravin, jejich producenti však často EDI nepoužívají. „Jsme připraveni podpořit tyto dodavatele našimi technologiemi, stejně jako podporujeme české dodavatele společnosti Rohlik.cz,“ uvedl CEO Gritu Dalibor Damborský.

80 procent dodavatelů Rohlik.cz používá EDI

V Česku má Rohlik.cz aktuálně 550 dodavatelů. „Díky Orionu ušetříme spoustu času při zpracování faktur. Pokud nám dodavatel posílá doklady přes EDI, automaticky se nahrají do našeho účetního systému Abra. Jestliže faktura přijde e-mailem, musí ji kolegové ručně zpracovat. Naštěstí osmdesát procent našich dodavatelů EDI používá. Kdyby všechny doklady chodily e-mailem nebo poštou, na jejich zpracování bychom potřebovali další dva zaměstnance,“ uvedla EDI specialistka ze společnosti Rohlik.cz Tereza Podhorská.

EDI usnadňuje zaměstancům Rohlik.cz práci nejen v účtárně, ale i ve skladu. „Struktura EDI dodacího listu je vytvořená tak, aby podporovala skladové procesy. Obsahuje všechny nejnutnější informace včetně expirací a šarží tak, aby jim skladník rozuměl. Současně umožňuje automatickou přípravu skladového příjmu. Firma díky tomu šetří čas a snižuje chybovost,“ popsal David Reichel, produktový manažer Orion EDI.

Rohlik.cz roste a inovuje

V roce 2018 tržby Rohlik.cz meziročně vzrostly o 62 procent na 2,4 miliardy korun a firma poprvé v historii vykázala zisk. Aby umožnila pohodlné zapojení i malým výrobcům, od tohoto podzimu svým dodavatelům nabízí službu Platba od Rogera. Díky ní si mohou obchodní partneři Rohlik.cz zkrátit splatnost faktury ze třiceti na tři dny.

 

Zdroj: GRiT

Brno, 24. listopadu 2019