Řada restaurací i letos ohrožuje zdraví spotřebitelů

Výsledky letošních kontrol Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) v provozovnách společného stravování ukazují, že situace v oblasti nejzávažnějších prohřešků – závažná porušení hygieny potravin ohrožující zdraví spotřebitele – zůstává ve srovnání s minulým rokem na stejně nepřijatelné úrovni. SZPI v segmentu společného stravování působí jako kontrolní orgán od 1.1. 2015.

5V roce 2015 byli inspektoři SZPI nuceni na místě uzavřít 144 provozoven společného stravování pro obzvlášť hrubé porušení hygienických předpisů. Od začátku letošního roku do dnešního dne inspekce uzavřela 24 restaurací a dalších stravovacích provozů, což kopíruje výsledky roku 2015.

V roce 2015 SZPI uskutečnila 15 051 kontrol v daném segmentu a porušení právních předpisů zjistila u 32,1% kontrol. Při kontrolách v lednu a únoru 2016 inspektoři konstatovali porušení zákona u 35,2% kontrol, přičemž u kontrol zaměřených na odpovídající úroveň čistoty provozu byla nevyhovující situace zjištěna u 37% kontrol, což je výrazně vyšší četnost než u provozovatelů, které SZPI dozoruje dlouhodobě. V řadě případů se přitom jednalo porušení předpisů svědčících o naprosté neznalosti i těch nejzákladnějších povinností požadovaných potravinovým právem ze strany některých provozovatelů restaurací.

Důvody k okamžitému uzavření provozovny zůstávají obdobné, jako v loňském roce. Např. nánosy mastnoty, prachu a zbytků potravin na zařízeních v kuchyni, nádobí a podlahách, chybějící přívod teplé vody, výskyt škůdců, trusu a okusem poškozených potravin, výrazné zaplísnění prostor a chladících zařízení, nedodržení technologických postupů při výrobě pokrmů a postupy přímo ohrožující bezpečnost podávaných potravin apod.

Vzhledem k přetrvávající neutěšené situaci v segmentu společného stravování bude SZPI pokračovat v silném kontrolním tlaku tak, aby byla v maximální možné míře zajištěna ochrana zdraví spotřebitele.

 

Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce  

Praha, 29. března 2016