Q3 2015: Zpomalení růstu trhu technického spotřebního zboží

I ve třetím čtvrtletí vykazuje trh technického spotřebního zboží pozitivní vývoj, i když tempo meziročního růstu se zpomalilo na 5,2 procent oproti dvouciferným nárůstům v předchozích čtvrtletích.

K poklesu trhu došlo u sektorů spotřební elektroniky a fota. Dynamické nárůsty generuje nadále sektor telekomunikací, mírně rostou i sektory malých a velkých domácích spotřebičů a také informačních technologií a kancelářské techniky.

Telekomunikace: Opět v černých číslech

Obrat sektoru zaznamenal ve třetím čtvrtletí roku 2015 dvouciferný meziroční nárůst, ovšem tempo růstu již zpomaluje. Nadále chytré telefony drží celý sektor v pozitivních číslech. Naopak poptávka po klasických mobilních telefonech klesá.

Spotřební elektronika: Trh stagnuje

V třetím čtvrtletí poklesly tržby v sektoru spotřební elektroniky o více než 1 procento ve srovnání se stejným obdobím loňského roku. Bylo to způsobeno mírně negativním trendem u televizorů, i když pokročilejší modely, jako např. Ultra HD a Smart, zajišťují stále vysokou spotřebitelskou poptávku.

Meziroční nárůsty vykazuje většina kategorií audio trhu a díky akčním kamerám rostou dynamicky i videokamery.

Naopak dvouciferné poklesy zaznamenaly set-top boxy, video přehrávače/rekordéry a autonavigace.

Foto trh: Pokles i ve třetím kvartálu

Trh digitálních fotoaparátů se nadále ocitá v červených číslech. Obrat sektoru ve třetím čtvrtletí meziročně poklesl o téměř 17 procent. K tomuto vývoji přispěly zejména zrcadlovky, byť v září zaznamenaly velmi negativní vývoj i kompakty s výměnným či pevným objektivem. Malé domácí spotřebiče: Největší růst odšťavňovačů a elektrických zubních kartáčků

Trh malých domácích spotřebičů dosáhl za třetí čtvrtletí letošního roku v hodnotě meziročního nárůstu o 6,5 procenta.

Růst trhu je stále nejvíce generován produkty, které souvisejí s přípravou zdravých potravin, jako jsou přístroje na přípravu džusů, koktejlů, a dále dentální hygienou. Zároveň je růst podpořen zvyšováním průměrných cen napříč všemi produktovými skupinami. Kategorie, které naopak klesají v hodnotě, jsou fritézy, vysoušeče vlasů a žehličky.

Velké domácí spotřebiče: Trh nadále roste

Ve třetím kvartálu roku 2015 trh s velkými domácími spotřebiči dosáhl více než 2 procenta růstu v porovnání se stejným obdobím předchozího roku. Je ale patrné, že tempo růstu oproti předchozím čtvrtletím zpomaluje.

Pozitivní vývoj v kusovém i hodnotovém vyjádření můžeme vidět u většiny produktových skupin, s nejvyšší dynamikou rostly sušičky a chladničky. Nicméně u praček a mikrovlnných trub už byl třetí kvartál v porovnání s loňským rokem slabší. U většiny kategorií došlo na úrovni celé skupiny k mírnému nárůstu průměrné ceny, v rostoucí míře se prosazoval dražší sortiment.

Informační technologie: Tempo růstu zpomaluje

Trh informačních technologií zaznamenal z hlediska hodnoty v třetím čtvrtletí meziroční nárůst o více než 3 procenta ve srovnání se stejným obdobím loňského roku. Pozitivní vývoj celého sektoru významně ovlivnily stolní a přenosné počítače a také monitory. Naopak tablety se stále drží v červených číslech a jejich meziroční tempo poklesu se oproti předchozímu čtvrtletí zdvojnásobilo. Přenosné počítače tak zvýrazňují svou pozici klíčové kategorie v rámci sektoru informačních technologií.

Kancelářská technika: Stagnující trh

Hodnota prodeje kancelářské techniky se ve třetím čtvrtletí přiblížila k před roční úrovni. Trh v tomto období meziročně rostl jen nepatrně, celkově do 1 procenta. Stagnace byla způsobena zejména zpomalením růstu tržeb v segmentu laserových tiskových zařízení. Výrazně pomalejší nárůst hodnoty prodejů v meziročním srovnání  zaznamenaly zejména multifunkční zařízení.

 

Zdroj: GfK

Praha, 24. listopadu 2015