Prologis jako první na českém trhu získává nejvyšší ocenění BREEAM

Hodnocení „Outstanding“ potvrzuje pozici společnosti Prologis jako průkopníka výstavby udržitelných, energeticky efektivních logistických nemovitostí.

Prologis_Park_Prague-Rudna_DC18_(2)Prologis, Inc. oznámil, že budova o rozloze 33 700 metrů čtverečních, kterou postavil na míru v Prologis Park Prague-Rudná pro českého prodejce sportovních potřeb Sportisimo, je první logistickou nemovitostí v České republice oceněnou nejvyšším stupněm akreditace BREEAM. V rámci regionu střední a východní Evropy jde teprve o druhou takovou budovu s tímto hodnocením.

BREEAM je přední světová metoda pro posuzování trvalé udržitelnosti projektů z oblastí infrastruktury a stavebnictví. Nejvyšší hodnocení „Outstanding“ je podle ní udíleno, pokud posuzovaná stavba dosáhne skóre vyššího než 85 procent v několika klíčových kategoriích, jako jsou správa, využití půdy a ekologie, zdroje a energie, společenský nebo ekonomický přínos, doprava či inovace.

Budova 18, jež byla dokončena v letošním roce, získala v konečném hodnocení BREEAM skóre 88,1 procenta. To svědčí nejen o její šetrnosti k životnímu prostředí, ale také o významných provozních úsporách, které umožňuje. Denní spotřeba pitné vody byla snížena o 56 procent, u spotřeby primární energie došlo k omezení o 20 procent za hranici nejpřísnějších regulací.

Hospodaření s energiemi je průběžně kontrolováno nejmodernějšími měřicími systémy, vodovodní potrubí je vybaveno systémem detekce úniku.

„Tato akreditace je důkazem inovací, kvality a citu pro detail, které Prologis přináší při navrhování a realizaci veškeré své výstavby,” řekl David Jakeš, senior projektový manažer společnosti Prologis v České republice. „Úzká spolupráce se společností Sportisimo v průběhu celého projektu nám umožnila splnit specifické požadavky zákazníka a dodat mu zcela novou prvotřídní budovu, která zvyšuje spokojenost zaměstnanců a zároveň přináší značné úspory nákladů.”

Distribuční centrum pro Sportisimo sestává ze dvou obdélníkových hal napojených z obou stran k původní budově. Během výstavby byly aplikovány přísné požadavky na trvalou udržitelnost i bezpečnost tak, aby došlo k zamezení jakémukoli znečištění či ohrožení na zdraví a bezpečnosti. Stavební materiály byly vybírány na základě analýzy nákladů životního cyklu. Množství vytvářeného odpadu bylo minimalizováno díky recyklaci jeho velkého podílu.

Interiér byl navržen se zvláštním zaměřením na komfort všech uživatelů budovy. K tomu přispívá možnost regulace teploty, přísun přirozeného světla a čerstvého vzduchu prostřednictvím ventilace či regulace hluku. Šetrnost k životnímu prostředí reflektuje také okolí stavby. Nechybí velké zelené plochy s biodiverzitou a přirozená místa výskytu různých živočichů.

V Prologis Park Prague-Rudná se nachází 18 budov o celkové ploše 213 000 metrů čtverečních. Park nabízí prvotřídní distribuční prostory v blízkosti dálnice D5, 20 minut od centra Prahy.

Prologis je s více než jedním milionem metrů čtverečních logistických a průmyslových prostor vedoucím poskytovatelem distribučních nemovitostí na území České republiky (k 31. březnu 2017).

 

Zdroj: Prologis

Praha, 11. června 2017