Portfolio P3 se v loňském roce díky sílící poptávce v logistickém sektoru rozšířilo skoro o polovinu

Loňský rok přinesl nové výzvy a logistický sektor je ustál i díky kvalitnímu zázemí průmyslových nemovitostí. Evropské portfolio dlouhodobého investora a developera P3 Logistic Parks se meziročně zvětšilo o 48 % na přibližně 6,5 milionu m2 hrubé pronajímatelné plochy. Přispěly tomu i dvě hlavní akvizice, Maximus a Matrix, v celkovém objemu 1,5 milionu m2. V Česku se P3 rozšířila o dva nové přírůstky P3 Prague D6 a ambiciózní projekt P3 Ostrava Central.

Během pandemie se naplno ukázalo, nakolik je sektor průmyslových nemovitostí pro fungování společnosti důležitý. V P3 máme nejlepší pozici k tomu, abychom tuto infrastrukturu podpořili, ale stále hledáme vhodné příležitosti k akvizicím a dalšímu rozvoji parků. Zároveň intenzivně spolupracujeme s našimi zákazníky a komunitami v okolí našich parků, abychom do dalšího období vkročili společně silnější,“ říká Tomáš Míček, ředitel P3 pro Českou republiku.

Výstavba klíčovým impulsem růstu

V předchozích 12 měsících se evropskému developerovi sídlícímu v Praze podařilo postavit 600 000 m2 pro nové i stávající zákazníky jako jsou například Amazon, Mercedes-Benz, PepsiCo, DHL a InPost. „K počinům roku patří bezesporu dokončení 190 000 m2 vícepodlažního skladu pro Amazon v Castelguglielmo na severu Itálie,“ říká Jean-Luc Saporito, ředitel developmentu v P3 a pokračuje: „V nizozemském Echtu jsme zahájili výstavbu 98 000 m2 skladu, který má ambici získat certifikaci BREEAM stupně ´Outstanding´, a nadále nás zajímají investice do brownfieldů, což dokládá nákup 44hektarového pozemku v Ostravě.“

Výstavba v českých P3 parcích pokračovala především v Lovosicích, Mladé Boleslavi, v Zelenči u D11 a dokončila se i poslední budova největšího českého P3 parku v Horních Počernicích pro potřeby Rohlik.cz. V ní bylo například zapotřebí splnit požadavky rozdílných teplotních režimů pro příjem, skladování a zpracování různých potravin. Nová hala B2 v P3 Lovosice, která se připravuje na certifikaci BREEAM Excellent, je zase zajímavá aplikací udržitelných řešení, jako je použití šetrnějších a odolnějších materiálů, vybavení pro úsporné nakládání s vodou, instalace chladících systémů, nebo nabíjecí stanice pro elektromobily.

Zájem o nové prostory patrný ve všech segmentech, nejvýrazněji v e-commerce

Logistické firmy si v českých P3 parcích loni pronajaly desetitisíce metrů čtverečních. M.Preymesser například obsadila obě nově postavené haly v P3 Mladá Boleslav, DHL rozšířila svou působnost v P3 parku u D11 a DB Schenker expandovala z D11 i do P3 v Horních Počernicích. Některé výrobní firmy se v důsledku racionalizace procesů rozhodly sestěhovat do nových, kvalitativně lepších prostor, jako například Müller Technik v P3 parku u D6, jiné se naopak rozhodly prodloužit smlouvu ve vyhovujících prostorách, jako tzv. „automotive“ orientované firmy Knorr Bremse a Grupo Antolin Bohemia v P3 Liberec. Zajímavý vývoj zaznamenaly i firmy z oblasti maloobchodu.

V P3 Lovosice tak vznikl centrální sklad nábytku pro Möbelix, KIKA a XXXLutz. Z Horních Počernic do haly u D11 expandovala společnost Pet Center. Nejdramatičtější změnou prošel park P3 v pražských Letňanech, kde na jednu stranu prodloužila Aktiva svůj dlouhodobý nájem, a zároveň se vedle podařilo najít zcela unikátní využití haly pro JumpPark a Jungle Sport park.

V souladu s globálními trendy celé evropské portfolio P3 v sektoru e-commerce a maloobchodu posiluje, ke konci roku tvořilo přibližně 30 %. To je v souladu se strategií P3 budovat skladové nemovitosti na strategických místech, které P3 definuje jako „Urban Logistics“.

Chuť P3 růst nepolevuje

Máme mnohostrannou investiční strategii pro růst našeho podílu na celoevropském trhu prostřednictvím rozvoje i akvizice, reagující na aktuální potřeby logistického průmyslu,“ uvádí ředitel P3 pro investice Otis Spencer a potvrzuje, že s podporou vlastníka společnost aktivně vyhledává další investiční příležitosti, aby posílila pozici jednoho z předních evropských developerů a správců průmyslových nemovitostí.

Společnost P3 se loni rozrostla o 30 nových zaměstnanců na aktuálních 190, jen v Německu se tým zdvojnásobil ze 16 na 32 zaměstnanců. V nadcházejících měsících chce P3 také cíleně rozšířit svůj tým odborníků na development, akvizice pozemků a vyhledávání nových obchodních příležitostí.

 

Zdroj: Ogilvy

Praha, 15. února 2021