Počet Z-BOXů skupiny Packeta ve třech zemích překonal hranici 3 500

Skupina Packeta, která vlastní přední českou logisticko-technologickou společnost Zásilkovna, navýšila počet Z-BOXů na více než 3 500 kusů. Nejvíce Z-BOXů, více než 2 500, je instalováno v České republice a jde o největší síť automatických výdejních boxů na trhu.

Na Slovensku se Packeta blíží počtu 800 Z-BOXů, v Maďarsku jich provozuje více než 150. Z-BOXy jsou napájeny solárními panely a ke svému provozu potřebují jen minimum elektřiny, což je udržitelná zelená technologie, kterou Zásilkovna do České republiky přinesla jako první. Fungují nonstop, ovládají se jednoduše skrze mobilní aplikaci Zásilkovna a umožnují rychlý výdej zásilek bez front a bezkontaktně.

Revoluční technologie umožnuje instalaci Z-BOXů téměř kdekoliv. Zákazníci je v ČR najdou téměř v každé obci nad 1 500 obyvatel, na čerpacích stanicích, parkovištích, autobusových zastávkách, v areálu největších nemocnic, vysokých škol, jaderných elektráren nebo u prodejen obchodních řetězců.

„Za necelé dva roky jsme vybudovali největší síť automatických výdejních boxů v České republice.Máme pokrytou většinu vesnic a malých měst v ČR a na Slovensku a v Maďarsku také rychle expandujeme.Zákazníci si mohou objednat zboží z více než 32 000 e-shopů se kterými spolupracujeme a zásilku si vyzvednout v jakoukoliv denní či noční dobu v režimu 24/7, zkrátka kdykoliv jim to vyhovuje, bez čekání a bez front. Z-BOXy šetří díky své technologii solárních partnerů životní prostředí a jsou součástí dlouhodobé strategie udržitelnosti, kdy se Zásilkovna a celá skupina Packeta snaží snižovat uhlíkovou stopu,“říká Simona Kijonková, zakladatelka Zásilkovny a CEO skupiny Packeta a doplňuje: „Z-BOX se solárním panelem za celý den spotřebuje tolik energie jako LED žárovka za 15 minut.“

Z-BOXy se ovládají jednoduše přes mobilní aplikaci Zásilkovna, ke svému provozu potřebují minimum energie, kterou získávají přes solární panely. Z-BOXy jsou k dispozici 24 hodin denně 7 dní v týdnu. Jakmile řidič doručí zásilku do Z-BOXu, obdrží zákazník informační e-mail, SMS zprávu a notifikaci do aplikace Zásilkovna. V této chvíli je možné si zásilku vyzvednout, výdej zásilky je navíc maximálně bezkontaktní.

K obsluze stačí mít na chytrém telefonu nainstalovanou aplikaci Zásilkovna a zapnuté Bluetooth. Při příchodu k Z-BOXu se aplikace pomocí Bluetooth sama automaticky spáruje a otevře schránku s danou zásilkou. Za doručení zásilky se platí online, včetně platby na dobírku. Manipulace se zásilkami je v řádu vteřin, a to jak při procesu umísťování jednotlivých zásilek do Z-BOXu zaměstnancem Zásilkovny, tak i během výdeje zákazníkovi.

Z-BOX může mít od dvou do dvanácti sloupců. Rozměr jednoho je 525 x 645 x 2000 mm (Š x H x V). Každý sloupec má deset schránek různých velikostí: 1 x velikost L (36 x 45 x 61 mm), 5 x M (17 x 45 x 61), 4 x S (8 x 45 x 61).Pro představu – přes jeden Z-BOX se šesti sloupci je možné doručit až 10 000 zásilek ročně.

 

Zdroj: Packeta Group

Praha, 22. června 2022