Penny ušetří na prodejnách díky slunci až 40 % energií

Celkem na 11 prodejnách instaluje v letošním roce PENNY ve spolupráci se společností Greenbuddies fotovoltaické systémy. Úspory elektrické energie odebrané z veřejné sítě na každé z těchto prodejen díky tomu dosáhnou až 40 %.

Solárními panely bude v následujících měsících vybaven první celodřevěný diskont v České republice ve Skutči na Chrudimsku, a dále prodejny v Jindřichově Hradci, Přibyslavi, Milevsku, Berouně, Polné, Benešově, a Krumvíři. Instalace už započala na prodejnách v Praze Ládví a v Charvátské Nové Vsi, při jejíž stavbě PENNY poprvé využilo celodřevěné konstrukce stropu a střechy.

Fotovoltaickým systémem bude vybavena i požárem zcela zničená prodejna v Chodově na Sokolovsku, jejíž opětovná výstavba bude zahájena ještě v průběhu letošního roku.

„Neustále hledáme cesty, jak snížit energetickou náročnost našich prodejen, a to i prostřednictvím využití solární energie, proto přirozeně v rozšiřování fotovoltaiky aktivně pokračujeme na dalších prodejnách. V současné době máme na našich prodejnách fotovoltaické systémy, které jen v uplynulém roce vyrobily 630 MWh elektřiny, a díky solární energii budeme v následujících letech stále více naši snižovat naši spotřebu elektrické energie z veřejné sítě,“ uvedl k letošním investicím Draško Lazović, jednatel PENNY odpovědný za výstavbu a modernizaci prodejní sítě.

Kromě pozitivního efektu úspory energií přináší instalace solárních panelů nezanedbatelný ekologický přínos. Díky každé prodejně vybavené fotovoltaickým systémem totiž PENNY snižuje množství vypouštěného CO2 do ovzduší až o 117 tun ročně, což odpovídá spálení zhruba 32 356 litrů nafty.

„Instalovaný výkon solárních systémů se bude na jednotlivých prodejnách pohybovat v rozmezí 70 až 100 kWp, přičemž počet pokládaných panelů bude nejčastěji mezi 175 až 250 kusy. V případě prodejny v Praze Ládví se bavíme například o instalaci 190 panelů, které ročně vyrobí kolem 65 MW elektrické energie. To znamená pokrytí celkové spotřeby elektrické energie dané prodejny z více než 26 % a v letních měsících tato hodnota přesáhne dokonce hranici 40 %,“ přibližuje Aleš Damm, spolumajitel Greenbuddies Charging, technické parametry instalovaných solárních systémů.

Pro bližší představu fotovoltaický systém jedné prodejny za ideálních světelných podmínek vyprodukuje ročně až 100 MWh elektrické energie, což je současně úspora odběru z běžné rozvodné sítě na úrovni průměrné roční spotřeby elektrické energie 40 českých domácností!

PENNY ve Skutči na Chrudimsku jako první celodřevěný diskontní obchod v Čechách získal i díky nyní připravované instalaci solárního systému ocenění Sustainability Star v rámci Sustainability Summitu 2023 a bodovalo také v rámci soutěže Mastercard Obchodník roku v kategorii Zodpovědný obchodník roku 2022. Instalovány zde budou monokrystalické moduly o výkonu 405 Wp s mezinárodně uznávanou certifikací TIER 1. Součástí dodávky budou také bateriová úložiště s kapacitou 230 kWh a maximálním počtem až 5 000 nabíjecích cyklů, které budou akumulovat energetické přebytky, které budou spotřebovávány v nočních hodinách. Bateriové úložiště bylo designováno na míru, aby zohledňovalo spotřeby prodejny. Součástí dodávky budou také dva solární střídače Sungrow 33 kW.

 

Zdroj: Penny Market s.r.o.

Praha, 21. července 2023