OXALIS nově spoluvlastní čajovou továrnu v Indii

Společnost Oxalis, přední importér a zpracovatel čaje, se stala spoluvlastníkem čajové továrny Tea Studio v jižní Indii. Je tak jednou z mála evropských firem, které čaj produkují přímo v pěstitelské zemi.

Tea Studio je inovativní projekt, který čaje zpracovává řemeslným způsobem. Vznikl v roce 2018 v pohoří Nilgiri (Modré hory) v nadmořské výšce 1850 metrů. Leží uprostřed plochy osázené výhradně velkolistými čajovníky kultivaru thea sinensis assamica o celkové výměře 24 hektarů. O čajové keře se zde starají malí farmáři z kmenové komunity Bagda. Ruční sklizeň probíhá noblesně, sbírá se pouze pupen a jeden list pod ním. Pěstitelé nikdy nepoužívají žádné chemikálie, produkce čajů je tak absolutně čistá.

„Od svého vzniku je zde kladen důraz na sociální odpovědnost a minimalizaci negativních dopadů na životní prostředí. V projektu působí výhradně ženský pracovní tým, který sestává ze sedmi spolupracovnic z blízké vesnice. Tea Studio je také dosud jedinou čajovou továrnou v Indii, která využívá energii zkapalněného plynu LPG. Zcela se zde eliminuje užití dřeva či uhlí,“ říká Petr Zelík, majitel společnosti Oxalis. Po investici od české společnosti byla navíc střecha továrny osazena solárními panely. Elektřina pro výrobu tak z velké části pochází z vlastní sluneční elektrárny.

Tea Studio se specializuje na ortodoxní čaje. Pod jednou střechou produkuje 16 různých druhů. Společnost Oxalis již do své nabídky zahrnula pět těchto čajů. Nachází se mezi nimi také oblíbená čerstvá sklizeň Nilgiri Winter Frost. Kromě toho nabízí také černý čaj Orchid, bílý čaj Peony, zelený čaj Maofeng a tmavě pražený čaj Wulong.

Spoluvlastnictví čajové továrny je pro Oxalis dalším krokem k posílení pozice na trhu. Společnost si zakládá na kvalitě a jedinečnosti svých produktů a vstup do Tea Studia představuje vzácnou příležitost rozšířit nabídku o čaje vyrobené přímo v pěstitelské zemi.

Společnost OXALIS investovala do nové ekologické pražičky. Ta je jediná v České republice

Z důvodů neustále se zvyšující poptávky po kávě a tlaku na energetickou náročnost se společnost Oxalis rozhodla pořídit ekologickou pražičku Loring S70 Peregrine.

Pražička Loring S70 Peregrine je vysoce inovativní a ekologicky šetrné zařízení, které využívá nejmodernější technologie. Dokáže napražit až 70 kilogramů zelených zrn kávy za 15 minut, což je dvojnásobek kapacity předchozí pražičky společnosti Oxalis. Nové zařízení je navíc mnohem méně energeticky náročné. Ve srovnání s běžnými pražičkami přináší až 80 % úsporu ve spotřebě plynu a snížení objemu skleníkových plynů. Celkově dokáže pražička vyrobit až 600 tun kávy ročně.

„S novou pražičkou jsme schopni zvýšit naše kapacity a odpovědět na rostoucí poptávku po našich výrobcích. Věříme, že nám tato investice umožní rozšířit naše dodávky nejen v České republice, ale také do zahraničí, kam exportujeme až 30 % naší kávy,“ uvedl Petr Zelík ze společnosti Oxalis.

 

Zdroj: PR MOLLO

Praha, 12. července 2023