Organizátoři Sbírky potravin děkují občanům ČR za letošní rekordní výsledky

Podzimní kolo celorepublikové Sbírky potravin je definitivně u konce. V úterý 3. prosince skončila možnost darování v on-line obchodech iTesco a Rohlik.cz. Celkem se tak včetně sobotní akce 23. listopadu a za přispění firemních a komunitních dárců podařilo vybrat rekordních 351 tun potravin a 60 tun drogistického zboží. Do podzimního kola se zapojilo nejvíce prodejen v dosavadní historii, a to celkem 754. Rekordní byl i počet dobrovolníků, konkrétně 4500. Celkově se v roce 2019 podařilo shromáždit 611 tun potravin a 87 tun drogistického zboží.

„Ještě jednou děkujeme všem dárcům, jimž není lhostejný osud našich méně šťastných spoluobčanů. Množství porcí jídla z darovaných potravin za celý rok 2019 by dokázalo pokrýt potřeby obyvatel Prahy na jeden den. Velké poděkování za obětavost a nasazení patří rovněž dobrovolníkům, zaměstnancům prodejen a neziskových organizací a také řadě firem, které se zapojily do sbírek. Potvrdilo se, že díky novému modelu sbírky se nám za letošní rok podařilo vysbírat mnohem více potravin a dalšího zboží než v předešlých ročnících,“ uvedla Veronika Láchová, ředitelka České federace potravinových bank.

Pomoc je zaměřena zejména na seniory, matky samoživitelky, pěstounské rodiny, děti z dětských domovů, hendikepované či lidi bez domova a v nouzi v celé České republice. Darované zboží se z prodejen nebo on-line obchodů dostane do regionálních skladů potravinových bank a následně z nich za pomoci lokálních neziskových organizací přímo k cílovým osobám. Ty mohou pomoc obdržet už do 48 hodin od darování. Největší upotřebení naleznou konzervy, dětské výživy, instantní polévky, trvanlivé mléko, olej, rýže a luštěniny, těstoviny a základní i dětská drogerie.

K myšlence pomoci lidem v nouzi se přihlásily obchodní řetězce Albert, Billa, Globus, Kaufland, Lidl, MAKRO Cash & Carry, Penny Market, Tesco Stores a dvě významné sítě drogerií – dm drogerie markt a ROSSMANN. Vedle účasti v pravidelných sbírkách potravin věnují řetězce potravinovým bankám zboží průběžně po celý rok, dobrovolně poskytují své logistické kapacity a pomáhají při organizaci i řízení těchto projektů.

„To, že nový koncept organizovat sbírku dvakrát ročně a zařadit i on-line sběr je správný, jsme tušili. Že se nám ale podaří vysbírat tak velké objemy, nás opravdu překvapilo. Jsem proto velmi rád, že se k myšlence pomoci potřebným přihlásily všechny členské obchodní řetězce našeho svazu, včetně významných sítí drogerií v ČR. Velké poděkování proto patří i jejich zaměstnancům a managementu, kteří do sbírky investovali mnoho vlastního úsilí a volného času. Darování potravin potřebným je jedním z důležitých nástrojů pro omezování plýtvání s potravinami a jsme rádi, že systém potravinových bank v ČR funguje stále efektivněji,“ sdělil Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR.

Přestože podle Českého statistického úřadu patří Česká republika v Evropské unii ke státům s nejnižším podílem osob ohrožených chudobou nebo sociálním vyloučením, i tak se 1,5 milionu občanů nachází na nebo pod hranicí chudoby. Největší problémy mají převážně matky samoživitelky s dětmi a ženy starší 65 let.

Do sbírání se zapojovali jednotlivci i firmy také v rámci světového dne dárcovství Giving Tuesday v úterý 3. prosince, kdy se při zaměstnaneckých sbírkách vybralo 640 kg potravin. Prostřednictvím on-line Sbírky potravin na iTesco a Rohlik.cz darovali lidé potřebným pomoc ve výši 2 287 000 Kč,“ uvedla Lucie Mádlová, ředitelka Asociace společenské odpovědnosti, která v Česku Giving Tuesday čtvrtým rokem pořádala.

Sbírka potravin se od letošního roku koná vždy dvakrát ročně, a to na jaře a na podzim. Je organizována Českou federací potravinových bank, Svazem obchodu a cestovního ruchu ČR spolu s klíčovými obchodními řetězci působícími na českém trhu, Asociací společenské odpovědnosti, Raben Logistics Czech a partnery z neziskového sektoru.

SBÍRKA POTRAVIN 2019

JARNÍ KOLO

PODZIMNÍ KOLO
260 tun
potravin
27 tun
drogistického zboží
351 tun
potravin

60 tun
drogistického zboží

 

 

Zdroj: Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR

Praha, 6. prosince 2019