Oceňujeme úpravy podpory živnostníků v současné krizi, nový návrh je spravedlivý a pomůže všem

Vládou ve středu schválený návrh podpory osob samostatně výdělečně činných, které postihla koronavirová krize, byl zbytečně složitý a velká část nejmenších podnikatelů by na podporu nedosáhla.

„Měli jsme tři jednoduché požadavky: aby na podporu dosáhl každý, kdo byl zasažen současnou krizí, aby podmínky netrestaly úspěšné živnostníky, kteří dokázali svůj byznys rozvíjet, a aby byla žádost co nejjednodušší,“ říká Tomáš Prouza, prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR.

Ministryně financí na kritiku původního návrhu rychle zareagovala a již ve čtvrtek odpoledne se uskutečnila videokonference mezi ministryní financí a jejími kolegy s Pavlou Břečkovou, místopředsedkyní Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR, Tomášem Hajduškem, vedoucím sekce správy daní Komory daňových poradců, a Tomášem Prouzou, prezidentem Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR.

„Důležité pro nás bylo, aby na podporu dosáhl každý, kdo byl současnou situací jakkoliv zasažen, a aby byli zahrnuti i ti podnikatelé, kteří nepodnikají celý rok, stejně jako ti, kteří svou živnost zahájili letos. Ti byli z původního návrhu vyloučeni, aniž pro to byl nějaký důvod. Posledním zásadním požadavkem bylo, aby se podpora týkala i těch živnostníků, kteří v březnu v panice přerušili živnost kvůli nejasné situaci a téměř dvoutýdenní absenci informací, zda je pro ně nějaká pomoc zvažována, se přihlásili na úřad práce,“ vysvětluje Pavla Břečková, místopředsedkyně Asociace malých a středních podniků a živnostníků ČR.

Během 24 hodin ministerstvo financí připravilo na základě našich připomínek a dohody s paní ministryní Schillerovou novou verzi zákona o pomoci živnostníkům, která splňuje všechny základní požadavky:

  • Pomoc 25 000 Kč dostane každý, jehož podnikání zasáhla současná krize.
  • Nebude potřeba nic složitě dokládat.
  • Peníze budou vypláceny v řádu dní od podání žádosti.

„Původní návrh byl skutečně chybně koncipovaný. Jako daňoví poradci známe dobře hospodaření našich klientů a matematické porovnání tržeb samo o sobě o jejich finanční situaci nevypovídá nic relevantního. Oceňuji, že nám ministerstvo dalo příležitost podílet se na takové úpravě, která bude jednoduchá, rychlá, a proto efektivní. Myslím, že se nám to všem společně podařilo,“ shrnuje Tomáš Hajdušek, vedoucí sekce správy daní Komory daňových poradců.

 

Zdroj: Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR,

Praha, 5. dubna 2020