Objem realitních investic v roce 2017 by mohl překročit hranici 3 mld. EUR

Společnost CBRE, světový lídr komerčních realitních služeb, vydala studii Real Estate Market Outlook 2017, která predikuje situaci na realitním trhu pro investiční, kancelářský, industriální a maloobchodní sektor v České republice.

Richard Curran, Managing Director ve společnosti CBRE, říká:

 „Aktivita českého realitního trhu nevykazuje žádné známky zpomalení ani v roce 2017. Jsme přesvědčeni, že pronájmy a investiční objem nadále porostou v souladu se silnou makroekonomickou situací České republiky, a proto by nikdo na trhu v roce 2017 neměl chybět.“

CBRE nadále předpovídá tlak na pokles prime yields v investičním sektoru, tento pokles však bude oproti minulým letům pomalejší. V současné době monitorujeme na trhu více než 50 probíhajících transakcí o celkovém investičním objemu přes 3,3 miliardy EUR, které by mohly být uzavřené do konce roku 2017. Dále předpokládáme, že více než 50 % z celkového objemu investic v roce 2017 proběhne v regionech.

Tahounem poptávky na pražském kancelářském trhu bude nadále stěhování a expanze firem. Vyšší nárůst nových kancelářských ploch, by mohl vést ke krátkodobému mírnému zvýšení míry neobsazenosti. Průměrné dosahované nájemné v nejpoptávanějších lokalitách se může trochu zvýšit z důvodu dočasné nedostupnosti volných kancelářských prostor. V roce 2017 bude dokončeno 178 800 m2 kancelářských prostor v šestnácti projektech, které se nachází v zavedených kancelářských lokalitách jako jsou Butovice-Stodůlky, Pankrác-Budějovická a Karlín.

Tahounem poptávky industriálního a logistického trhu bude nadále logistika, e-commerce a automobilový průmysl. Dostupnost a náklady na pracovní sílu budou klíčové pro rozhodnutí o lokalitě industriální jednotky. Kromě nových tzv. XXL skladů, očekáváme nárůst požadavků na mnohem menší sklady v blízkosti centra měst nebo tzv. „last mile delivery facilities“.

Současná stabilita maloobchodního trhu je podporována faktem, že na trh přichází malý počet nových obchodních center a maloobchodníci lépe předvídají expanzi současných obchodních center. Jelikož nejsou k dispozici téměř žádné prémiové prostory, očekáváme, že prime rents nadále poroste. V roce 2017 budou dokončena tři nová obchodní centra: Central Jablonec, expanze Centra Chodov v Praze a expanze IGY České Budějovice. Kromě otevření nových obchodních center, očekáváme, že by mohla být zahájena výstavba tří dalších obchodních center: Bořislavka (10 000 m2), Palác Stromovka (13 000 m²) v Praze a Avion Shopping Parku v Brně (13 200 m²). Také bude dokončena Outlet Arena Morava (11 700 m²).

 

Zdroj: CBRE Group

Praha, 21. prosince 2016