Obchodní centra v létě: příjemné místo k osvěžení, i více práce pro ostrahu

Velká obchodní centra představují v letních vedrech jedno z mála míst, kde se lze i trochu ochladit. Zejména u seniorů ale přechod z teplého do klimatizovaného prostředí může způsobit teplotní šok. Velký problém představuje vedro také pro děti či zvířata „na pár minut“ zavřené v automobilech.

Rozpálená velkoměsta navíc poskytují jen málo míst, kde se lze přirozeně ochladit – kromě parků, vodních ploch či metra v případě Prahy, jich mnoho není. Jedním z míst, kam se lze ve vedrech uchýlit za kýženým teplotním osvěžením, jsou i obchodní centra.

David Rožek z poradenské společnosti Synergia, která se specializuje na bezpečnostní analýzy komerčních budov, připomíná, že obchodí centra se klimatizují na rozdíl 5 až 6 stupňů od venkovní teploty. Pakliže je ale venku více než 30 stupňů, drží se v nákupních centrech hodnota 24 stupňů.

Podle společnosti M2C, která má v České republice na starost ostrahu a facility management u více než 65 velkých obchodních center, řeší její pracovníci v létě výrazně více případů, kdy se lidem udělá nevolno. „Jedná se o více než 50procentní nárůst poskytnuté první pomoci z důvodu kolapsu nebo nevolnosti návštěvníků“, uvádí Jaroslav Zoubek, ředitel divize obchodních center M2C.

V obchodních centrech a jejich bezprostředním okolí představují v létě nebezpečí také nejrůznější fontány a vodní prvky, kde lidem toužící po ochlazení lidem hrozí nejenom úraz, ale i následné kožní problémy kvůli chemicky ošetřené vodě. V posledních letech M2C pro zjišťování nejrůznějších incidentů, ale i třeba zdravotních indispozicí návštěvníků obchodních centrech stále častěji využívá analytický software napojený na vzdálené dohledové centrum.

Velký problém představují děti či zvířata ponechaná v rozpáleném automobilu na obřím parkovišti před obchodním centrem. V horkých dnech teplota uvnitř vozidla dosahuje přes 70 stupňů Celsia a ke kolapsu stačí pár minut. Pootevřené okno teplotu vzduchu uvnitř vozidla nesníží, a při delší době bývají následky pro děti či zvířata uvězněná v rozpáleném automobilu, fatální.

„Za letošní rok vyjížděli zdravotníci pražské záchranky k 122 případům kolapsů, jejichž příčina byla velmi pravděpodobně horké venkovní počasí. Nicméně je další řada výjezdů, které takto jednoznačně označit nelze, ale důvodem zhoršení chronického onemocnění mohou být také vysoké venkovní teploty,“ upozorňuje mluvčí pražské záchranné služby Jana Poštová.

Pozor by si podle ní měly dát zejména osoby starší, nemocné a malé děti, pro něž není vhodné se v horských dnech venku zdržovat přes poledne. Vhodnou prevencí je použití ochranných krémů, pokrývky hlavy a na přímém slunci nepobývat přes poledne. Důležité je i dodržování pitného režimu po celý den  – nečekat na pocit žízně, to už je jisté varování.

 

Zdroj: BEAUFORT s.r.o.

Praha, 24. července 2021