Novým předsedou Sdružení pro hračku a hru je úspěšný výrobce hraček – Miroslav Kotík

Sdružení pro hračku a hru – SHH z. s. jmenovalo nového lídra. Stalo se tak z důvodu rezignace profesora Václava Kubáta, který tuto funkci zastával již od založení subjektu, tedy od roku 1990. Novým předsedou Sdružení se stal pan Miroslav Kotík, majitel a jednatel české firmy EFKO-karton s. r. o. z Nového Veselí. Sdružení pro hračku a hru – SHH z. s. je samostatným právním subjektem působícím na území České republiky.

Jedná se o dobrovolné zájmové sdružení občanů i právnických osob. Posláním organizace/spolku je poskytovat profesní podporu nejen všem výrobcům a prodejcům hraček a her v republice, ale také všem dovozcům, prodejcům a exportérům. Být součástí spolku znamená, mít přístup k aktuálním, strategicky důležitým informacím, využívat kontakty i odborné znalosti profesionálů a čerpat různé benefity pro své podnikání. Členové rovněž usilují o zlepšení informovanosti spotřebitelů z řad veřejnosti. Sdružení rovněž kooperuje se zahraničními institucemi na zahraničních projektech. Součástí aktivit subjektu je i odborné ocenění s názvem SPRÁVNÁ HRAČKA, které je každoročně udělováno výrobcům České republiky.

„S hračkami jsem spojil celý svůj život. Jak s humorem říká jeden z mých přátel, svůj život jsem „pro-hrál“. Hračkám jsem se věnoval jako tvůrce i jako učitel více než třicet let v době tzv. socialismu, od světové výstavy v Bruselu až do roku 1989, a poté dalších třicet let v době svobody a podnikatelské volnosti, vlastně až dodnes. Když jsem nedávno dovršil 85 let svého života a z toho 30 let vedení Sdružení pro hračku a hru, naznal jsem, že je na čase předat štafetu mladším. Jsem potěšen, že volba padla na pana Miroslava Kotíka. Nejen proto, že „resuscitoval“ ikonickou figurku Igráčka, ale i proto, že v produkci jeho firmy se spojují oba póly zájmu naší asociace – hračka i hra,“ vysvětluje profesor Václav Kubát, dosavadní předseda Sdružení pro hračku a hru, výtvarník a pedagog. „Za dosavadní práci bych rád poděkoval všem zúčastněným, členům poroty a zejména svým nejbližším spolupracovníkům         Ing. Jiřímu Šťastnému a dr. Oskaru Brůžovi. Na Miroslava Kotíka čeká mnoho nelehkých úkolů. Jedním z nich je zabezpečit pokračování existujícího oborového časopisu s názvem HRAČKA, a také zvýšit prestiž ocenění Správná hračka, které by mohlo mít díky efektivní kampani velký vliv na nakupující a jejich volbu,“ dodává profesor Václav Kubát.

„V rámci užšího předsednictva SHH jsme projednali a navrhli jako nového předsedu SHH pana Miroslava Kotíka, majitele a ředitele firmy EFKO-karton, s. r. o, dlouholetého člena SHH a aktivního a úspěšného manažera v oboru výroby hraček a společenských her. Pan Kotík s návrhem souhlasil“, uvádí výkonný místopředseda Ing. Jiří Šťastný.

„Když jsem byl osloven, abych převzal pozici předsedy sdružení po tak významném člověku, profesoru Kubátovi, který se velice zasloužil o slávu a věhlas české hračky u nás i v zahraničí, nabídku jsem zvažoval,“ uvádí Miroslav Kotík, majitel firmy EFKO-karton s.r.o. „Zastávám názor, že by se lidé měli pouštět pouze do aktivit, kterým rozumí a mají je rádi. V oboru pracuji od roku 1993 a odvažuji se říci, že znám jak pozitiva, tak úskalí, na které v oblasti výroby a prodeje hraček narážíme. Proto jsem po zvážení všech okolností i přes svou velkou vytíženost funkci přijal a jsem za to rád,“ uvádí Kotík. „Velice dlouho s hračkáři debatujeme o jednotných pravidlech jak pro výrobce hraček a společenských her z České republiky, tak pro zbytek Evropy a světa. Ty se mnohdy liší a nejsou nám vždy nakloněny. Hračkářské firmy naštěstí stojí při sobě. Proto je velkou radostí v tomto segmentu a s těmito lidmi pracovat. Rádi se potkáváme a předáváme si vzájemně informace a zkušenosti. Existence funkčního silného Sdružení, které je schopné se za své členy postavit a pomáhat jím, mi dává smysl. Být výrobcem hraček a her v současné době není jednoduché. Proto chceme pomáhat všem, kteří v tomto krásném oboru podnikají a svou výrobu chtějí nadále rozšiřovat,“ dodává Miroslav Kotík.

Jeden z prvních kroků, které byl nucen nový předseda učinit, bylo vybrat do týmu podobně smýšlející lidi z hračkářské branže, kteří jsou ochotni pomoci bez nároku na honorář. To se mu záhy podařilo a vytvořil sedmičlenný výkonný výbor, který je hybným kamenem celého Sdružení. Společně se jim již podařilo realizovat vydávání oborového časopisu pod staronovým názvem Hračka, a to ne jenom v elektronické, ale i tištěné podobě. V loňském roce vyšla tři čísla tohoto časopisu, který se dostává do rukou zájemců, kteří v oboru hraček působí, ať již jako výrobci, dovozci, nebo prodejci. Za pomoci šéfredaktorky Marcely Vaškovicové se podařilo dát časopisu nejenom moderní tvář, ale i velmi zajímavý obsah. Úroveň časopisu sklidila nemalý pozitivní ohlas u čtenářů, ale i členů Italské hračkářské asociace, se kterou navázal spolek kontakt. Vytvořen byl také nový web Sdružení, kde je prezentována  nejenom činnost spolku, ale členové se v něm snaží přinášet stále nové aktuální informace z byznysu.

Mimo tradiční hračkářský festival HRAČKOBRANÍ byli rovněž členové spolku nápomocni malým výrobcům hraček při začlenění se do prodejního veletrhu ForToys v Praze. Toto jsou jenom některé dosavadní činnosti Sdružení. Pro své členy by si sdružení přálo dělat ještě mnohem více aktivit. Je ale limitováno financemi. Na veškerou činnost nepobírá žádné veřejné dotace a příspěvky. Vše je nuceno financovat ze členských příspěvků svých členů, což není vůbec snadné. Z toho důvodu se snaží získat sdružení co nejvíce členů, aby jim mohlo poskytnout zpět další zajímavé benefity například v podobě mnohých aktivit či zprostředkování kontaktů.

Nejbližší veřejnou plánovanou akcí, na které se Sdružení podílí, je tradiční festival HRAČKOBRANÍ v Kamenici nad Lipou od 12.-16.7.2023. Udělování ocenění odborníků Správná hračka proběhne opět na Veletrhu FOR TOYS, konaném 20.-22.10.2023. V listopadu se uskuteční Valná hromada Sdružení, kde budou firmám za vybrané výrobky předána ocenění Správná hračka.

Profesor Václav Kubát působil v prvních třiceti letech na Žižkovské škole. S mnoha spolupracovníky vydávali oborový časopis Hračka. Texty i fotografie byly inspirativní pro tehdejší výrobce, národní podniky a družstva, a dodnes jsou výborným zdrojem informací k historii hračkářské tvorby. Rok 1990 se stal pro zainteresované novou výzvou. Chtěli zachovat a bránit všechno dobré, co se dařilo v minulém období, přizpůsobit se novým podmínkám a také čelit nízkému, módnímu a často i škodlivému komerčnímu tlaku na rodiče a uživatele hraček – děti.

Proto v prosinci 1990 založil Václav Kubát společně s panem Danielem Titěrou a dalšími spolupracovníky Sdružení pro hračku a hru. V roce 1994 vzniklo odborné posuzování hraček pod názvem Správná hračka. Ve spolupráci s Asociací předškolní výchovy, vedenou paní doc. Evou Opravilovou, a s Asociací hračka Unie výtvarných umělců ČR, kterou prof. Václav Kubát vede dodnes, se podařilo vytvořit nadstandardní značku, popularizovanou v posledních deseti letech také v rámci veletrhu For Toys. V roce 2022 byl vyhlášen už XXIX. ročník.

 

Zdroj: MUNIGA, s.r.o.

Praha, 11. února 2023