Novinky v CONTERA Parku Říčany: větší Rossmann, small business units a rozšíření zeleně

Rozsáhlá rekonstrukce CONTERA Parku Říčany dospěla do další fáze. Svůj provoz zahajuje budova TERRA, kde našla nové zázemí drogerie Rossmann, firma Spokojený pes i samotná CONTERA. Další budova, bývalý sklad léčiv Sanitas se mění v moderní kancelářské a obchodní prostory a park se navíc dočká další zeleně.

„Intenzivní stavební práce probíhají v Říčanech od roku 2020, současná fáze rekonstrukce vyvrcholí před prázdninami, kdy budou objekty připravené na příchod staronových i nových klientů,“ přibližuje dění v areálu Tomáš Kotlovský, projektový ředitel společnosti CONTERA.

Budova TERRA byla původně výpočetním střediskem společnosti Sanitas, později zde sídlila prodejna Rossmann, která se na místo s rozšířeným sortimentem vrací a svůj showroom zde dříve měla i společnost FAST.

TERRA zaujme původními architektonickými prvky, které navrhlo Studio Acht.

„Se stoupajícími nároky měst, ale i samotných majitelů a provozovatelů služeb, sledujeme proměnu industriálního prostředí; hledáme vymezení – v případě budovy TERRA v konzervativnější, ale výtvarně správné architektonické formě za použití kvalitních materiálů a správného umístění reklam. Jde nám o skutečné naplnění širších vztahů – nejen doplnění krajiny, ale rozvinutí celkového konceptu. Parter je tvořen tak, aby zaujal a zval k zastavení na delší čas, a nejen průjezd lokalitou – nabízí pestřejší gastronomii a sofistikovanější služby typu administrativní prostory, vývojová centra či co-work,“ uvádí Ing. Václav Hlaváček ze Studia Acht.

Nově se v budově TERRA zabydlel i prodejce chovatelských potřeb Spokojený pes.

„Nová prodejna v Říčanech bude naší vlajkovou lodí. Navzdory tomu, že je Spokojený pes především e-shop, chceme mít velký showroom, kde budeme moci ukázat širší sortiment zejména hraček, pelechů, obojků, vodítek a postrojů, zkrátka věcí pro chlupáče, které si chovatelé rádi zkusí před nákupem,“ říká marketingový ředitel Spokojeného psa Tomáš Haškovec.

V budově S (Sanitas), kde sídlí mimo jiné i společnost FAST, probíhá rozsáhlá rekonstrukce její třípatrové přední části. Horní dvě podlaží byly přebudovány na moderní kanceláře. Na přízemí CONTERA uplatní koncept tzv. „small business units“.  To jsou prostory sloužící pro menší a střední firmy, které spojují kancelář, obchodní místo, showroom a případné skladové zázemí. Velká část jednotek v přízemí má již své nájemce, postupně se sem nastěhují firmy Intercars, Safibra, Tabák Invest a Epiroc. Budova S poskytne kancelářské prostory, showroom a další zázemí o celkové výměře téměř 12 000 m2. Momentálně finišuje rekonstrukce v přední části budovy. Rekonstrukce druhé halové části stavby s plochou téměř 33 000 m2 je plánována na rok 2024.

Šetrnost a moderní technologie

Díky rekonstrukci jsou obě zmíněné budovy šetrnější k životnímu prostředí. Počítají například s využitím tzv. „šedé vody“, tedy dešťové nebo jiné přečištěné vody, kterou lze následně využít třeba ke splachování, zalévání zeleně či jako užitkovou vodu. Výrazně se tak ušetří voda pitná. Na budovách jsou plánovány fotovoltaické panely, v areálu přibudou nové vysokorychlostní dobíjecí stanice pro elektromobily a další revitalizace a rozšíření se dočká i zdejší zeleň. První rozsáhlá výsadba proběhla již na podzim 2021 a nyní se realizuje také kompletní rekonstrukce parteru a zpevněných ploch. Lákadlem pro návštěvu areálu je bezprostřední blízkost zastávky MHD v ulici Obchodní.

Budovami TERRA a S rekonstrukce CONTERA Parku Říčany zdaleka nekončí. Práce už probíhají i v budově Q, původně výtopně a kotelně, kde se spaloval odpad z výroby nábytku společnosti Interiér. V roce 2014 prošel objekt revitalizací a nyní se budova přestavuje na již zmíněný koncept „small business units“. Své sídlo tu najde společnost Remmers, která zde bude mít svůj showrrom, kancelářské zázemí, výrobní a skladové prostory. Nového kabátu se dočká také okolí budovy, současné manipulační plochy nahradí CONTERA zelení.

„Naším cílem je, aby lidé v CONTERA Parku Říčany rádi trávili svůj čas. Přijet mohou třeba na některém ze 40 nových osmirychlostních sdílených kol od firmy Nextbike, které jsou ve městě k dispozici a jejichž provoz CONTERA dlouhodobě podporuje,“ dodává Dušan Kastl.

 

Zdroj: Crest Communications Ostrava s.r.o.

Praha, 22. června 2022