Nové centrum cirkulární módy společnosti Remix vytváří udržitelnou budoucnost průmyslu

Společnost Remix Global EAD (Remix), přední společnost zabývající se cirkulární módou, otevírá jedno z největších zpracovatelských a distribučních center nejen v Bulharsku, ale i v Evropě. Díky nové významné investici ve výši 10 milionů EUR společnost snižuje negativní dopady nadprodukce oděvů a doplňků, a výrazně tak zvyšuje svůj pozitivní vliv na životní prostředí. Proto se řadí mezi lídry v oboru, kteří se zasazují o udržitelnou budoucnost módy.

Nové centrum v bulharské obci Ravno Pole bude sloužit všem evropským provozům společnosti. Centrum, které zahrnuje vlastní inovace založené na více než desetiletých mezinárodních zkušenostech, otevírá své brány rok poté, co se bulharská společnost Remix stala součástí amerického gigantu thredUP Inc — jedné z největších online platforem pro secondhandový prodej oblečení, obuvi a doplňků na světě. Akvizice potvrzuje tento obchodní model a vede k výraznému zvýšení přispění společnosti Remix k cirkulární módě v Evropě a také k růstu globálního vlivu obou společností.

Centrum, které se rozkládá na téměř 30 000 m², v plné kapacitě ztrojnásobí současnou produkci a díky moderním technologiím, servisu a automatizaci umožní zpracovat až 60 000 unikátních kusů denně. Procesy jsou doprovázeny odbornou kontrolou a několikastupňovou inspekcí, což zaručuje prvotřídní kvalitu.

Dalším rozvojem své inovativní služby „Prodejte Remixu“ umožňuje společnost zákazníkům co nejjednodušeji vytvořit cirkulární šatník. Služba umožňuje každému rychle a pohodlně prodat své zachovalé oblečení, obuv a doplňky. Spolu s tím jim poskytuje možnost nakupovat s ohledem na jejich rozpočet a přirozenost.

„Úspěšný obchodní model se vytváří s ohledem na budoucnost a lidi. Remix vznikl jako reakce na škodlivý dopad módního průmyslu na přírodu. Proto neustále investujeme do nových technologií, zrychlujeme provozní procesy, rozšiřujeme možnosti automatizace a objem dodávek. Je pro nás důležité nabízet spotřebitelům špičkovou kvalitu a možnost vybrat si to nejlepší pro sebe i pro planetu. Vyvíjíme a dodáváme rozsáhlá technologická řešení, která lidem poskytují moderní, chytrý a snadný způsob nakupování a prodlužují životnost jejich oblečení, a díky tomuto soustavnému a cílenému úsilí ve společnostech Remix a thredUP vytváříme udržitelnou budoucnost tohoto odvětví,“ říká Lubomir Klenov, spoluzakladatel a generální ředitel společnosti Remix.

Společnost působí v Bulharsku, České republice a na dalších 7 trzích ve střední a východní Evropě. Zákazníci společnosti z České republiky už přispěli k více než 5 milionům ušetřených emisí CO2, více než 91 MJ energie a 215 milionům litrů vody.

Od svého založení před 10 lety společnost Remix zpracovala více než 23 milionů položek, tj. 7 400 tun, čímž přispěla k úspoře více než 168 milionů kilogramů emisí CO2, 2,5 miliard MJ elektrické energie a více než 6,2 miliard litrů vody*.

S otevřením nového zpracovatelského a distribučního centra tato čísla dále porostou, díky čemuž Remix zaujme přední místo v oblasti cirkulární módy, která je pro Evropskou unii prioritou, a bude splňovat požadavky nové Strategie EU pro udržitelné a oběhové textilní výrobky zaměřené na prodloužení životnosti oděvů.

 

* Podle metodiky vytvořené společností Green Story Inc. pro thredUP (https://cf-assets-tup.thredup.com/about/pwa/thredUP-Clothing-Lifecycle-Study.pdf).

 

Zdroj: Remix

Praha, 30. září 2022