Nájemné na trhu komerčních nemovitostí roste

Přes 350 000 čtverečných metrů nových kancelářských ploch má do konce roku 2018 přibýt na území Prahy. Tato nová nabídka administrativních prostor by však neměla způsobit snižování nájemného, právě naopak. Podle analýzy mezinárodní poradenské společnosti BNP Paribas Real Estate výše nájemného roste napříč všemi segmenty díky silné poptávce nájemců a pozitivním ekonomickým výhledům.

Stejná situace jako u kanceláří panuje také v segmentu špičkových retailových a logistických nemovitostí. „Nabízí se analogie k bytům, které v některých částech Prahy rostou meziročně dvouciferným tempem. U komerčních budov predikujeme růst nad inflačním očekáváním 2-5%,“ vysvětluje Lenka Šindelářová MRICS, Head of Research & Consultancy v BNP Paribas Real Estate.

Silná poptávka investorů vede ke stlačování výnosových měr a růstu cen komerčních nemovitostí. Zvyšující se ceny realit by tak měl vyvážit výhled rostoucích příjmů z nájemného a poskytnout tak investorům lepší návratnost investice,“ potvrzuje Stewart Thomson, Country Head BNP Paribas Real Estate ČR.

Nájemné u prémiových kanceláří v Praze od roku 2014 zůstalo stabilní na 18,50-19,50 EUR / m² / měsíc. Rozpohybovaly ho až posílená poptávka po pronájmech a nedostatek nových projektů, do konce loňského roku vzrostlo na 19-20 EUR / m2 / měsíc. U vybraných „trofejních“ nemovitostí v centru města nájemné už nyní dosahuje k 21-23 EUR / m2.

Nájemné tak ve většině zavedených i těch rozvíjejících se lokalit zaznamenalo nárůst o minimálně 0,5 EUR za posledních 6 měsíců. Na okrajích Prahy je interval 13-14,50 EUR, ovšem i zde je patrný tlak na mírný růst.

U retailových prostor na hlavních nákupních třídách došlo v posledních 5 letech ke zvýšení nájemného dokonce o 20 %. Aktuální hladina přesahuje 200 EUR / m2 / měsíc. I zde BNP Paribas předpovídá další zvyšování nájemného, zejména s ohledem na dlouhodobý nedostatek odpovídajících prostor.

Mírně rostoucí tendenci vykazují podle analýz BNP Paribas Real Estate i nájmy u průmyslových nemovitostí. Důvodem je souběh hned několika faktorů: silná poptávka, nedostatek dostupných pozemků v určitých lokalitách a rostoucí stavební náklady.

 

Zdroj: BNP Paribas Real Estate APM CR

Praha, 26. června 2017