Na Velikonoce se neočekává zdražení vajec ani vlivem koronavirové pandemie

O Velikonocích jsou podle dat nákupního rádce Kupi.cz každoročně nejpromovanějším produktem vejce klasické velikosti M a jejich balení po deseti kusech. V tomto období jsou ve srovnání se zbytkem roku k dostání levněji, a to dokonce o více jak dvě pětiny.

Podle analytika retailových cen Petra Miklíka to nemá změnit ani aktuální opatření proti šíření koronaviru. V akčních letácích se častěji objevují také bílá vejce, která jsou vhodnější pro zdobení. Ta jsou výrazně dražší, a i když je koupíte v akci, ušetříte jen desetinu jejich původní ceny.

„Zdražení vajec v letošním roce neočekávám. A to ani vlivem aktuální karantény. Řetězce budou nyní spíše využívat své logistické kapacity k zásobování těch nejdůležitějších surovin, mezi které vejce bezpochyby patří. Spotřebitelé budou pravděpodobně nakupovat větší balení, která jsou i cenově nejvýhodnější, s cílem zmenšit frekvenci nákupů,“ uvádí Miklík.

Průměrná běžná cena za klasické plato vajec o deseti kusech se dle dat Kupi.cz pohybuje okolo 35,90 Kč. Když ho koupíte v akci, dáte za něj v průměru jen 20,40 Kč, a ušetříte tak hned 43 %. Balení třiceti kusů může být podle dat ještě výhodnější.

Průměrná akční cena za klasická vejce střední velikosti byla podle Miklíka o loňských Velikonocích v zásadě stejná jako předloni a dá se očekávat, že tomu tak bude i letos. „Lehké zdražení ale v dlouhodobější perspektivě pozorujeme,“ doplňuje.

Bílá vejce jsou v těchto dnech v letácích častěji než obvykle, zejména kvůli tradici zdobení vajíček. „Průměrná běžná cena za 10 kusů bílých vajec je 39,90 Kč, akční cena se pak pohybuje okolo 34,57 Kč. Uspořit se tak dá až 13 %. Ve srovnání s klasickými kousky tedy výrazně méně,“ říká Miklík.

Řetězce stále nejvíc promují levná vejce z klecového chovu

V poslední době v Česku pozorujeme výrazné rozšiřování sortimentu v oblasti zdravého životního stylu, a ani vejce netvoří výjimku. V nabídce se tak v posledních letech objevila například fitness vejce se zvýšeným obsahem selenu, IQ vejce s vysokým obsahem jódu nebo BIO vejce. Vejce z klecových chovů ale zůstávají na českém trhu klasikou. „V roce 2012 došlo ke zvětšení prostoru klecí a do roku 2025 by mělo dojít k úplnému zrušení klecových chovů a prodeje vajec z nich,“ říká Miklík. Každý rok podle něj narůstá počet akčních nabídek v letácích právě na vejce z podestýlky. „Obecně ale můžeme bohužel konstatovat, že se v letácích stále více objevují vejce z klecového chovu než z podestýlek,“ uzavírá.

Postoje lidí ke klecovým chovům se podle průzkumu příliš nemění

O to, zda nejde o vejce z klecového chovu, se podle on-line dotazování* Seznam.cz Výzkumníka vždy zajímá 26 % dotázaných, dalších 30 % respondentů se o to zajímá jen někdy. Pro zbytek spotřebitelů není tato informace důležitá. Postoje lidí ke klecovým chovům se v meziročním srovnání příliš nemění.

Většina lidí v on-line dotazování ale uvedla, že se zajímá o původ vajíček, která kupuje. Češi jednoznačně preferují vajíčka z Čech, přičemž například polským by se nejraději vyhnuli.

* Výzkum proběhl formou on-line dotazování uživatelů Seznamu v době od 3. do 9. 3. 2020 (N=1061, 15+).

 

Zdroj: Seznam.cz, a.s.

Praha, 8. dubna 2020

 

.