Na Čechy dopadá zdražování, rostou obavy z dalšího vývoje cen, 6 z 10 plánuje šetřit

Dopady inflace v každodenním životě zaznamenalo 87 % Čechů, nejčastěji lidé zaznamenali růst cen u potravin, energií a dopravy. Za hlavní příčinu rostoucí míry inflace považují válku na Ukrajině a rostoucí ceny energií. 83 % populace očekává zvýšení nákladů domácnosti v následujícím čtvrt roce.

Nárůst cen zaznamenali lidé nejvíce u potravin, energií a dopravy

Rostoucí inflace dopadá na peněženky Čechů. Dopady inflace ve svém každodenním životě zaznamenalo 87 % Čechů. V posledním půl roce zaznamenali lidé růst cen nejčastěji u potravin (92 %), nákladů na dopravu a energie (obojí 86 %). Dvě třetiny populace také zaznamenaly růst nákladů spojených s bydlením. U všech položek se jedná o významný nárůst oproti prosinci 2021. Růst cen zaznamenali častěji lidé starší 50 let, a to zejména u potravin a energií.

V reakci na rostoucí ceny lidé plánují zejména více šetřit (60 % populace), obejít se bez nepodstatných nákupů (54 %), šetřit energiemi a méně topit (49 %) a také nakupovat levnější zboží a služby (46 %).

Čím jsou lidé starší, tím jsou více ochotni se uskromnit; obejdou se bez nepodstatných nákupů (63 % lidí starších 50 let) a budou více šetřit energiemi a teplem (56 % lidí starších 50 let). Mladí do 34 let naopak chtějí více pracovat (26 %), případně hledat jiné formy úspor a investování (21 %).

Reakce spotřebitelů na zdražování se liší dle jednotlivých kategorií zboží. Základní potraviny jako pečivo, ovoce, zelenina či mléčné výrobky, budou nejčastěji nakupovány ve stejné míře, asi čtvrtina spotřebitelů pak sáhne po levnější alternativě či značce. U kategorií jako jsou cukrovinky, alkoholické i nealkoholické nápoje, ale i tabák, Češi nejčastěji plánují omezit spotřebu.

Za hlavní důvody vysoké míry inflace a rostoucích cen považují Češi zejména válku na Ukrajině (69 %) a rostoucí ceny energií (62 %).

Češi očekávají další zdražování

Další růst výdajů domácnosti během následujících tří měsíců očekává 83 % Čechů, konkrétně 47 % očekává výrazné zvýšení výdajů, 36 % mírné zvýšení. Představuje to výrazný nárůst oproti očekáváním, která měli lidé na konci loňského roku, kdy nárůst výdajů domácnosti předpokládalo 62 % Čechů. Výrazný nárůst nákladů očekávají častěji lidé starší 50 let a také domácnosti s nejnižšími příjmy.

Je tedy zřejmé, že aktuální růst cen představuje jedno z klíčových témat, které znepokojuje českou veřejnost. Předčí ho pouze obavy z válečného konfliktu, který významně znepokojuje 63 % populace. Oproti tomu obavy z šíření covidu, které ještě koncem loňského roku dominovaly, výrazně ustoupily do pozadí.

Výzkum byl realizován v dubnu 2022 na reprezentativním vzorku internetové populace ČR starší 18 let. Celkem se ho zúčastnilo 1016 respondentů. Výzkum byl realizován pomocí Ipsos online panelu Populace.cz.

 

 

Zdroj: Ipsos

Praha, 20. června 2022