MIWA získala podporu fondu Tilia a míří na západní trhy

MIWA Technologies v polovině září získala důležitou investici od Tilia Impact Ventures. Na poli cirkulární ekonomiky se tak propojily dva zajímavé subjekty – první a zatím jediný dopadový investiční fond v Česku a mezinárodně oceňovaný startup s ambicí zbavit svět nadbytečných plastových obalů.

Moderní nakupování bez zbytečných obalů

Moderní systém pro distribuci a prodej nebaleného zboží, jenž vytvořila MIWA Technologies, může dle nezávislé studie ušetřit až 90 % obalového materiálu v porovnání s dnešním systémem jednorázových obalů. Firma má od svého založení v roce 2015 na svém kontě několik mezinárodních cen – jako jediný český projekt například získala prestižní New Plastics Economy Innovation Prize od Ellen MacArthur Foundation, světové autority na poli cirkulární ekonomiky. Ze strany strany EU nebo OSN byl MIWA systém několikrát uveden jako příklad „best practise“ v prevenci plastového znečištění.

MIWA Technologies před nedávnem spustila první testovací prodej v České republice. V prodejně Country Life na pražské Letné si nyní zákazníci mohou ze speciálního „chytrého“ stojanu nakoupit do opakovaně použitelných obalů. Druhou tuzemskou realizací bude spolupráce s eshopem Košík.cz. Zároveň se dokončuje spuštění prvních prodejů v zahraničí – technologii brzy představí jeden z německých supermarketových řetězců a také Nestlé ve svých prodejnách ve Švýcarsku. „MIWA systém je navržen tak, aby zajistil jak plný uživatelský komfort pro nakupující, tak garanci kvality pro značkové výrobce a obchodníky. Chceme totiž, aby se nakupování do vlastních obalů časem stalo naprostým standardem,“ říká ředitel společnosti Mirek Lizec.

Průkopníci impaktního investování

Fond Tilia Impact Ventures chce být v České republice průkopníkem tzv. investování se společenským dopadem, které je v zahraničí již zavedeným standardem a které dává původně čistě finančním investicím nový rozměr. Vedle generování finanční návratnosti mají zainvestované společnosti maximalizovat svůj společenský či environmentální dopad. Fond založili v roce 2018 spolumajitelka Albatros Media Silke Horáková a spoluzakladatel Impact HUBU v České republice Petr Vítek. Mezi investory fondu patří úspěšní podnikatelé a filantropové jako například Ondřej Bartoš, Libor Winkler nebo Martin Ducháček. Fond byl měl mít do konce roku 2019 k dispozici až 60 milionů Kč a plánuje vedle MIWA a již dříve zainvestovaného Datlabu podpořit až osm dalších projektů.

 

Zdroj: MIWA

Praha, 7. října 2019