Mastercard vyzývá k podpoře nových norem online nákupů, ty rostou tempem 20 % ročně

Společnost Mastercard vyzývá k všestranné podpoře nových norem online nakupování a představuje vizi nakládání s platebními údaji výhradně formou tokenů. Lidé si na internetu stále častěji pořizují jak zboží běžné denní potřeby, tak i méně obvyklé položky. Nárůst internetových nákupů o 20 procent za loňský rok a stále častější použití chytrých telefonů, tabletů i dalších zařízení s malými displeji vede k tomu, že se zvyšuje tlak na snadnější dokončení a zaplacení online nákupů.

Společnost Mastercard proto oznámila podporu nových norem obchodu na dálku EMVCo Standard Remote Commerce (SRC). Zároveň vyzvala své partnery, zejména obchodníky, zpracovatele plateb a vydavatele platebních karet, aby zavedení těchto norem podpořili pro všechny digitální produkty. Tento krok je v souladu se snahou Mastercard poskytovat snadné a pohodlné platby bez ohledu na použitý internetový prohlížeč a zařízení.

V kombinaci se stávajícími normami tokenizace a ověřování bude norma SRC široce dostupná, zabezpečená, pohodlná i transparentní tak, jak to obchodníci a spotřebitelé očekávají a jak si zasluhují.

Vzhledem k tomu, že takřka každé chytré elektronické zařízení se stává prostředkem k odesílání i přijímání plateb, činí společnost Mastercard konkrétní kroky k omezení potenciálních rizik spojených s uchováváním platebních údajů v online světě. Prvním krokem učiněným v tomto ohledu bylo již před třemi lety nahrazení vlastního čísla účtu spojeného s platbou zástupným údajem, tzv. tokenem.

Používání tokenů v online světě dále posílí stávající zabezpečení digitálních peněženek i internetových platforem podobně, jako je tomu v případě 3DS ověřování dle normy EMV a dalších technologií, včetně nástrojů detekce podvodných transakcí s využitím umělé inteligence.

Dnes je to první krok. Další podrobnosti o zavádění nomy SRC a dokončení nákupu jedním tlačítkem poskytne Mastercard v nadcházejících týdnech.

 

Zdroj: Mastercard

Praha, 23. dubna 2018