Mastercard uvádí na trh první platební kartu s krypto kreditem

Mastercard uzavřel partnerství s kryptoměnovou společností Nexo a spolu s platformou DiPocket uvádí na trh první krypto platební kartu v Evropě. Držitelům umožní každodenní placení, aniž by museli prodávat svá digitální aktiva. Kreditní karta je krytá kryptoměnami a její majitelé díky ní získají likviditu, kterou mohou využít k nákupům u více než 92 milionů obchodníků po celém světě: všude tam, kde přijímají karty Mastercard.

Karta Nexo Card je první platební kartou na světě, která držitelům umožňuje utrácet, aniž by napřed museli svá digitální aktiva prodat. Partnery uvedení karty na evropské trhy jsou společnosti DiPocket, která je vydavatelem karty, a Mastercard, která zajišťuje platební síť a řadu inovativních vlastností karty Nexo Card:

  • Kryptoměny není potřeba prodávat: Karta Nexo Card je spojena s úvěrem společnosti Nexo zajištěným kryptoměnami. Sazba RPSN začíná a zůstává na 0 %¹. Platební karta umožňuje držitelům kryptoměn svá digitální aktiva používat jako zástavu, namísto toho, aby je museli prodávat. Úvěrová linka funguje dynamicky a jako zástavu lze používat různé kryptoměny včetně například Bitcoinu, Etherea či Tetheru.
  • Nulové poplatky: S držením karty se nepojí žádné minimální splátky, měsíční poplatky ani poplatky za nevyužívání karty. Do výše útraty 20 000 EUR měsíčně se neúčtují ani poplatky za směnu.
  • 2% krypto odměny: S každou transakcí kartou Nexo Card je spojena okamžitá odměna poskytovaná buďto v Bitcoinu nebo v kryptoměně NEXO Token společnosti Nexo. Jinými slovy to znamená, že držitelé karet Nexo Card nejenže při platbách nepřicházejí o své kryptoměny, ale ještě v kryptoměně získávají až dvě procenta hodnoty nákupu. Tyto odměny jsou automaticky k dispozici na účtu u společnosti Nexo.
  • Snadný přístup: Karta Nexo Card se vydává jak v digitální, tak i ve fyzické podobě a lze ji používat v digitálních peněženkách Apple Pay a Google Pay. Držitelé si mohou kartu snadno přidat do své mobilní digitální peněženky pomocí aplikace Nexo Wallet. Další digitální karty ke stejnému účtu se vydávají bez poplatku.

Díky pokročilé infrastruktuře, kterou zajišťují společnosti DiPocket a Mastercard, lze kartou Nexo Card platit u 92 milionů obchodníků po celém světě: všude tam, kde je možné platit kartami Mastercard. Držitelé tak mohou utratit až 90 procent hodnoty svých kryptoměn vyjádřené v zákonné měně bez jakékoliv prodlevy a bez nutnosti za svou kryptoměnu napřed zákonnou měnu nakoupit.

„Žijeme v době velkého rozmachu fintechových společností. V době, kdy se stávají běžnou realitou taková řešení, která by nás před několika lety ani nenapadla. A platební karta Nexo Card je jedním ze zářných příkladů. Spolupráce Mastercard, Nexo a DiPocket ukazuje, jakou revoluci přinesla digitální aktiva do finančního prostředí. Je skvělé, že dokážeme propojovat tradiční platební technologie a infrastrukturu s těmi nejnovějšími inovacemi a zpřístupňovat tak placení pomocí kryptoměn prakticky každému. Můžeme tak lidem přinášet zcela nové a unikátní možnosti využívání aktiv držených v kryptoměnách. Rozhodně budeme v inovacích pokračovat, abychom dostupnost digitálních aktiv v rámci celého ekosystému dále posilovali,“ řekl generální ředitel společnosti Mastercard pro Českou republiku a Slovensko Michal Čarný.

Antoni Trenčev, spoluzakladatel a řídící partner společnosti Nexo, k uvedení karty řekl: „Pro naši firmu je evropské uvedení karty Nexo Card, ve spolupráci se společnostmi Mastercard a DiPocket, velmi významným mezníkem a také důkazem obrovské synergie mezi stávající finanční infrastrukturou a světem digitálních aktiv. Naše platební karta představuje jedinečný produkt, který milionům lidí, nejprve v Evropě a posléze po celém světě, umožní platit své nákupy kdykoliv to budou potřebovat, aniž by se kvůli tomu museli vzdávat potenciálu kryptoměn ve svém vlastnictví. Karta tak přináší bezprecedentní každodenní užitek v oblasti nastupující kategorie aktiv.“

Fedele Di Maggio, spoluzakladatel a generální ředitel společnosti DiPocket, uvedl: „Společnost DiPocket si velmi cení toho, že se mohla stát vydavatelem karty Nexo Card. Jde o doopravdy inovativní řešení, které přesně vystihuje potřeby milionů investorů do digitální aktiv. Naše partnerství v tomto projektu, společně s firmami Nexo a Mastercard, jasně dokládá, jak finanční technologie společnosti DiPocket umožňují vizionářským firmám poskytovat svým zákazníkům hodnotu a pohodlí.“

Společnost Nexo již na začátku letošního roku platební kartu Nexo Card v omezené míře představila na některých evropských trzích, když ji zpřístupnila vybrané skupině uživatelů. Tím se podařilo vyvolat značný zájem a zároveň uskutečnit transakce významného objemu. Bylo zcela zřejmé, že po takovémto finančním produktu je na trhu velká poptávka. V dalších fázích rozvoje své platební karty se společnost Nexo chystá mimo jiné přidat i funkce debetní karty a rozšířit svou nabídku do dalších zemí.

1. Nulová sazba úvěrové linky společnosti Nexo je k dispozici způsobilým klientům společnosti Nexo s poměrem výše úvěru k hodnotě zástavy (LTV) 20 % nebo nižší.

 

Zdroj: Bison & Rose

Praha, 21. dubna 2022