Mastercard přichází se zjednodušením karetních plateb kryptoměnami

Společnost Mastercard oznámila, že rozšíří svůj karetní program pro kryptoměnové peněženky a trhy, a usnadní tak svým partnerům převod kryptoměn na tradiční, zákonné měny (fiat). Správci kryptoměn budou moci nově klientům nabízet vlastní karetní programy a umožňovat jim tak snadnější platby.

Spolu se svými partnery bude společnost Mastercard testovat nové možnosti, jak bankám a správcům kryptoměn usnadnit vydávání karet pro klienty. Spotřebitelé zase získají možnost platit kryptoměnami kdekoliv, kde lze platit kartami Mastercard. „Díky této inovaci nebudou digitální peníze pouze záležitostí finanční spekulace, ale také prostředkem reálné platby za běžné produkty a služby,“ uvedl Michal Čarný, generální ředitel společnosti Mastercard pro Českou republiku a Slovensko.

K nové spolupráci se vyjádřil Raj Dhamodharan, výkonný viceprezident společnosti Mastercard pro digitální aktiva a blockchainové produkty a partnerství: „Ne všechny kryptoměnové firmy mají v současné době k dispozici vlastní základní infrastrukturu, která by jim umožňovala snadno převádět kryptoměnu na zákonné peníze. Náš program jim to výrazně zjednodušuje. Partnerství se společnostmi Evolve, Paxos a Circle, a komunitou kolem digitálních aktiv obecně, je pro nás dalším způsobem, jak naplňovat náš záměr poskytovat spotřebitelům po celém světě ty nejširší možnosti volby jak a kdy platit.“

Mastercard v tomto projektu spolupracuje především se společnostmi Evolve Bank & Trust, předním poskytovatelem blockchainové infrastruktury, Paxos Trust Company, regulovanou platformou vydávající stablecoin kryptoměnu USDC a Circle, globální firmou v oblasti finančních technologií, která stojí za kryptoměnou USD Coin (USDC) vázanou na americký dolar. Na rozšiřování stávajícího programu Crypto Card Program společnosti Mastercard se podílí celá řada dalších partnerů. V současnosti probíhají například jednání o vydávání platebních karet s bankami Evolve Bank & Trust a Metropolitan Commercial Bank, o poskytování technologií pro krypto-peněženky se společnostmi Uphold a BitPay, a o podpoře pro procesy zpracování a řízení tohoto programu se společnostmi i2c Inc., Apto Payments a Galileo Financial Technologies.

V rámci rozšířeného programu Crypto Card Program budou společnosti Paxos a Circle poskytovat své platformy k převodům kryptoměn na zákonná platidla. Převod bude probíhat přes tzv. stablecoiny, tj. kryptoměny vázané na tradiční měny, které poskytují potřebnou cenovou stabilitu a jsou kryty rezervními fondy. Zjednodušení celého procesu umožní dalším bankám a kryptospolečnostem, aby pro své klienty rozšířily možnosti placení o populární kryptoměny.

Citace partnerů společnosti Mastercard

„Jako průkopníci v oblasti debetních karet postavených na kryptoměnách jsme nadšení úsilím, které Mastercard a další partneři věnují inovativním produktům v tomto segmentu,“ uvedl Meg Nakamura, generální ředitel společnosti Apto Payments.

„Ve společnosti BitPay jsme přesvědčeni, že budoucnost plateb spočívá v technologii blockchainu, protože ta zcela promění způsob, jakým spotřebitelé po celém světě posílají a přijímají platby a ukládají peníze. Spolupráce na pilotním programu společnosti Mastercard, který umožňuje směnu digitálních měn na dolary a tím i jejich použití při běžných, každodenních úhradách výdajů, dále urychlí přechod spotřebitelů ke kryptoměnám,“ řekl Stephen Pair, spoluzakladatel a generální ředitel společnosti BitPay.

Dante Disparte, ředitel společnosti Circle pro strategii a globální politiku, uvedl: „Spolupráce mezi společnostmi Circle a Mastercard dokládá, jak velký význam mají dolarové kryptoměny, jako je USDC, pro snadnější realizaci plateb i vznik nových možností pro firmy po celém světě.“

Scot Lenoir, předseda představenstva společnosti Evolve, řekl: „Jsme nadšení příležitostí spolupracovat se společností Mastercard a s dalšími lídry v oboru na rozvoji nových platebních možností. Společnost Evolve je jako jeden z lídrů v oboru vyhledávaná pro podporu, kterou poskytuje široké škále svých fintechových klientů, jimž poskytuje rozsáhlé možnosti ukládání hodnoty a pohybu peněžních prostředků. Jsme přesvědčeni, že dalším krokem v modernizaci bankovnictví pro všechny je, s ohledem na obrovský nárůst obliby digitálních měn mezi spotřebiteli i firmami, k němuž za posledních pár let došlo, právě vypořádání prostřednictvím USDC a dalších stablecoinových měn.“

„Společnost Galileo si cení možnosti spolupracovat se společností Mastercard při zjednodušování plateb a poskytování moderních technologií API, které podporují snadný a plynulý proces převodu kryptoměn na zákonné měny a vázané kryptoměny,“ řekl Derek White, generální ředitel společnosti Galileo Financial Technologies.

„Jako jeden z předních světových vydavatelů karet a zpracovatelů plateb s miliony aktivních kryptoměnových karet po celém světě je společnost i2c nesmírně poctěna možností počítat se mezi klíčové partnery společnosti Mastercard v oblasti kryptoměn. Díky tomu dokážeme prostřednictvím jedné globální platformy pomáhat vizionářským kryptoměnovým firmám při rychlejším uvádění jejich karetních programů na trh. Budou tak těžit z větší produktové rozmanitosti, robustních aplikací a služeb, potřebného rozsahu i bezprecedentní spolehlivosti,“ uvedl Jim McCarthy, prezident společnosti i2c Inc.

„Metropolitan Commercial Bank si klade za čest být klíčovým partnerem společnosti Mastercard při rozšiřování jejího programu Crypto Card Program. Bude nám potěšením spolupracovat při zjednodušování převodu kryptoměn na běžné zákonné měny,“ řekl Nick Rosenberg, výkonný viceprezident a ředitel pro globální platby v bance Metropolitan Commercial Bank.

Charles Cascarilla, generální ředitel a spoluzakladatel společnosti Paxos, uvedl: „Společnost Paxos vytváří technologie, na nichž bude stát otevřená digitální ekonomika. Naše stablecoiny jsou důvěryhodné, regulované a vždy kryté jedna ku jedné s americkým dolarem. Zajišťujeme bezprostřední vypořádání transakcí 24 hodin denně, 365 dní v roce. Partnerstvím se společností Mastercard dokážeme výhody kryptoměn a blockchainu přinášet do běžného života spotřebitelů po celém světě.“

JP Thieriot, generální ředitel společnosti Uphold, řekl: „Je skvělé, že můžeme se společností Mastercard spolupracovat při dalším rozvoji plateb a spotřebitelům i firmám poskytovat transakční možnosti nové generace. Rozšiřování digitálních plateb vyžaduje odstranění komplikací a překážek v přístupu k nim. Společnost Mastercard je v tomto ohledu v ideální pozici, aby udávala směr.“

 

Zdroj: Bison & Rose

Praha, 6. srpna 2021