Mastercard oceněn za přínos v boji s hladověním

Společnost Mastercard obdržela od World Food Programme (WFP), největšího světového poskytovatele humanitární potravinové pomoci, ocenění „Hunger Hero Award“ za výjimečný přínos snaze vymýtit hladovění. S tímto bojem pomáhali i ti spotřebitelé v Česku, kteří loni na podzim platili kartou Mastercard v knihkupectvích Knihy Dobrovský.

WFP_MastercardSpolečnost Mastercard z každé platby v Knihách Dobrovský v období od 3. října do 3. listopadu 2016 darovala obnos na jeden školní oběd pro děti ve Rwandě. Mastercard zároveň jednorázovou částkou podpořil i děti z Klokánků. „Získané finanční prostředky ve výši 163 350 Kč byly rozděleny pro zajištění každodenních potřeb dětí,“ uvedla členka předsednictva Fondu ohrožených dětí Magdaléna Svobodová.

Zhruba tři čtvrtiny oslovených zákazníků knihkupectví iniciativu společností Mastercard a Knihy Dobrovský vnímaly pozitivně a šest z deseti nakupujících se o ní zmiňovalo i mezi svými přáteli, což pomohlo zvýšit celkový úspěch. „Jsme rádi, že jsme se mohli připojit. V Knihy Dobrovský chceme být součástí aktivit, které pomáhají řešit současné problémy,“ řekl Štěpán Havránek, obchodní ředitel knihkupectví Knihy Dobrovský.

Na ambiciózním globálním cíli vymýtit hladovění spolupracovaly Mastercard a WFP v minulých pěti letech. Od vypuknutí krize v Sýrii využívá 2,2 milionu syrských uprchlíků v Libanonu a Jordánsku předplacené karty Mastercard k nákupu potravin v místních obchodech. Jelikož se poskytování pomoci stalo pro Mastercard a její partnery z řad bank a obchodníků každodenní záležitostí, dokázali shromáždit dostatečné zdroje k tomu, aby bylo možné zajistit 17 milionů jídel pro děti ve školách po celém světě.

Zaměstnanci Mastercardu v partnerství s WFP sehráli ústřední roli, když v roce 2016 přijalo 18 z nich dočasné funkce v zastoupeních WFP v různých zemích světa. Jejich analytické schopnosti pomohly při realizaci průzkumu, který prokázal, že každý dolar investovaný do školních jídel znamená hospodářský přínos ve výši šesti dolarů v podobě lepšího zdravotního stavu a vzdělání dětí.

Magazínem Fortune byla společnost Mastercard nedávno zařazena do seznamu hybatelů změn ve světě nazvaného „Change the World“. Na seznam se Mastercard dostal díky svému přínosu k transformaci humanitární pomoci uprchlíkům a dalším ohroženým skupinám. Společnost Mastercard se zavázala do roku 2020 poskytnout pomoc 500 milionům lidí, kteří doposud nemají přístup k finančním službám.

Zdroj: Mastercard

Praha, 21. února 2017