Marlenka má nový sklad s kapacitou 1 821 palet

Frýdeckomístecký výrobce medových dortů Marlenka rozšířil stávající areál o chlazený sklad hotových výrobků, sklad obalů a nové šatny pro zaměstnance. Skončila tak třetí etapa plánovaného rozvoje společnosti. Projekt za 60 mil. Kč realizovala ostravská stavební společnost HSF System. Náročná a atypická výstavba trvala necelý rok.

Vysokoregálový sklad je umístěný na svažitém terénu a založený na železobetonových pilotech. „Realizace byla velmi náročná, protože jsme stavěli ve stísněném prostoru, který byl vymezený lesem, současnou budovou a vedením vysokého napětí. Komplikované bylo také napojení vysokého skladu na stávající objekty,“ říká obchodní ředitel společnosti HSF System Tomáš Hess a dodává: „Na hrubou stavbu a sestavení regálového systému jsme použili extrémně výkonný 60metrový jeřáb s nosností 40 tun“.

Netypický byl rovněž stavební postup. Stavaři z HSF System nejdříve postavili v zimním období 50 % výšky nosné konstrukce, následně sestavili kompletní regálový systém a teprve pak dokončili celou nosnou konstrukci. V dalších etapách se realizovaly opláštění, střechy a instalovalo vnitřní vybavení skladu tak, aby nekolidovalo s automatickým skladovacím systémem.

Nové chlazené skladovací prostory jsou vysoké 33 m, rozprostírají se na ploše 420,5 m2 a mají kapacitu 1 821 paletových míst. Skladovací technologie je kompletně automatická. Výrobky odcházející z výrobní linky se ukládají na palety, při vstupu do skladu se ukládají na dopravníky automatického skladovacího systému a z nich se také odebírají při expedici. V chlazeném skladu hotových výrobků Marlenky je udržovaná teplota v rozmezí +4 až +8 °C.

Společnost HSF System se podílela na rozvoji areálu Marlenky již v předcházejících etapách. Stála za výstavbou výrobně-skladovacích prostor a administrativní budovy. „Dostavba velkokapacitního a automatického skladu završila třetí investiční etapu, která nám pomůže k dalšímu růstu a rozvoji. Díky poslední investici můžeme navýšit objem výroby, zavést čtyřsměnný provoz a přijmout tak několik desítek nových zaměstnanců,“ říká Raul Stuchlík, provozní ředitel Marlenky.

Zdroj: Crest Communications Ostrava

Praha, 14. listopadu 2017