Lidé se učí žít s koronavirem

Po říjnové kulminaci začínají obavy z koronaviru koncem listopadu mírně klesat. Více jak polovina populace vidí v koronaviru stále hrozbu pro zaměstnanost a uvědomují si, že s námi bude C-19 dlouho. Vyplývá to z výzkumu agentury Ipsos realizovaného těsně před přechodem na 3. stupeň PES, konkrétně od 24. do 30. listopadu.

Aktuálně se koronaviru obává 66 % populace, pouze desetina populace dlouhodobě uvádí, že se koronavirem rozhodně necítí být ohrožena.

„Pocit osobního ohrožení je vyšší u lidí, kteří osobně znají někoho, kdo onemocnění koronavirem prodělal. Aktuálně někoho takového zná 68 % Čechů, v srpnu to bylo téměř čtyřikrát méně, pouze 18 %. Bohužel je i přesto patrné, že lidé dodržují protiepidemická opatření méně, než tomu bylo na jaře,“ dodává k výsledkům výzkumu Jakub Malý, ředitel agentury Ipsos.

Obavy z dopadů koronaviru na zaměstnání či zdroj obživy má aktuálně 52 % populace, což je o 6 procentních bodů méně než před měsícem. Obavy mají častěji mladí lidé na začátku pracovní kariéry (18–29 let), lidé ve vyšším produktivním věku (40–49 let) a také lidé s nižším vzděláním. Čtvrtina ekonomicky aktivních Čechů se obává, že firmy, kde pracují, budou muset v důsledku krize propouštět zaměstnance.

Čeho se dále Češi obávají? Podobně jako na jaře a v létě přetrvávají obavy ze zvyšování cen (86 %), nutnosti snížit své životní standardy (57 %), vyčerpání finanční rezervy (44 %), u části populace též z neschopnosti splácet své závazky (28 %).

Tyto obavy se mohou promítnout i do spotřebitelského chování, neboť 6 z 10 Čechů uvádí, že zvažuje, zda udělat větší výdaj, také vše plánují spíše v krátkodobém horizontu. 86 % populace považuje za samozřejmé zajištění hygienických opatření jak u obchodníků, tak na úřadech.

 

Výzkum byl realizován na reprezentativním vzorku internetové populace České republiky starší 18 let dle pohlaví, věku, regionu a velikosti místa bydliště. Celkem se ho zúčastnilo 1012 respondentů. Výzkum byl realizován pomocí Ipsos online panelu Populace.cz v termínu od 24.11. až 30.11.2020.

 

 

Zdroj: Ipsos

Praha, 11. prosince 2020