Letošní výkyvy počasí úrodu českého česneku nepoznamenaly

Po celé republice začíná období sklizně zemědělských plodin, a to platí i pro českou odrůdu česneku Dukát z farmy Zdeňka Hrdličky z Dolánek nad Ohří. Podle farmáře bude i letos úroda dobrá, výkyvy počasí v minulých týdnech produkci nijak zásadně neovlivnily.

cesnek (1 of 16)Přes proměnlivé přírodní podmínky tak bude i letos český česnek kvalitní, s vysokým obsahem silic a dalších zdraví prospěšných látek. Čeští spotřebitelé si ho budou moci zakoupit v obchodech Tesco, kam farma Hrdlička dodá exkluzivně celou svou letošní produkci.

Poptávka po ryze českém česneku rok od roku roste. Vyplývá to i ze statistik obchodního řetězce Tesco, který je již třetím rokem exkluzivním odběratelem celé produkce českého Dukátu z farmy Hrdlička. Vloni farma vyprodukovala 90 tun česneku, které našly svůj odbyt prostřednictvím obchodů Tesco právě u českých spotřebitelů.

Pro zajištění letošní produkce farma osadila celkem 25 hektarů půdy a očekává sklizeň zhruba 150 tun českého česneku, který rovněž poputuje v celém svém objemu na pulty obchodů Tesco. Při sklizni poprvé použije také nejmodernější dostupnou technologii pro sklízení česneku.

Česnek na farmě sklidí pomocí speciálního kombajnu Broch, který jednotlivé palice ze země vytáhne a zároveň očistí. Pro následné sušení využije farma Hrdlička nově postavenou speciální halu o velikosti 500 m2, která celý proces usnadní a také časově zkrátí. Zároveň zde bude celá produkce uskladněna při teplotě, která česneku nejvíce vyhovuje a při které nedojde k nastartování procesu klíčení.

„Český Dukát naleznou zákazníci Tesco na našich pultech čerstvě sklizený, ve svazcích s oříznutou zelenou natí, a to již od začátku července,“ uvádí Adrián Andrejkovič, nákupčí zeleniny ve společnosti Tesco. „Z hlediska porovnání cen mohou spotřebitelé očekávat cenu za kilogram zhruba ve stejné výši, jako tomu bylo vloni,“ dodává Andrejkovič. Od poloviny července pak bude k dostání česnek sušený. Obě varianty budou pocházet z produkce farmy pana Hrdličky a do obchodů Tesco se dostanou prostřednictvím stálého distributora – firmy P+P.

 Česká odrůda česneku je do obchodů Tesco dodávána v balení po třech kusech s označením „Jezte čerstvé”. Zákazníci ho naleznou v sekci zeleniny v obchodech samotných, ale je k objednání i prostřednictvím služby Tesco Potraviny on-line na https://nakup.itesco.cz/.

 

Zdroj: Tesco Stores ČR a. s.

Praha, 21. července 2016