Lékárny Benu pokračují v expanzi

BENU lékárny zaznamenaly za uplynulý rok úspěšné hospodaření. Vyplývá to z výroční zprávy jejich provozovatele, společnosti BENU Česká republika s.r.o., za fiskální rok od 1. února 2022 do 31. ledna 2023. Tržby společnosti BENU vzrostly meziročně o více než 17 % na 10,2 miliard Kč a společně s tržbami partnerů zapojených do franšízové sítě BENU lékáren dosáhly 12,5 miliard Kč.

Oddělení BENU e-commerce zaznamenalo rekordní tržby 1,5 miliardy Kč. Celkově se lékárenský řetězec pod značkou BENU za minulý rok rozrostl o 40 lékáren na celkový počet 344 (údaj platný k 31. lednu 2023). Společnost PHOENIX lékárenský velkoobchod s.r.o. drží pozici nejvýznamnějšího českého distributora léčiv a její celkový provozní výkon meziročně stoupl o 13 % a činil 67 miliard Kč (z toho objem zboží dodaného v rámci logistických služeb výrobcům 39 miliard Kč a tržby distribuce 28 miliard Kč).

„Poskytování kvalitních služeb a spokojený zákazník jsou pro nás prioritou. Chceme i nadále nabízet ty nejlepší produkty a nejvhodnější služby. Vnímáme obě naše společnosti, a to zvláště za ztížených podmínek vyvolaných covidovou pandemií, válečným konfliktem na Ukrajině a postupující recesí, jako důležité součásti systému zdravotnictví, a proto cítíme odpovědnost také za prevenci a včasné zachycení častých zdravotních problémů,“ říká Petr Doležal, generální ředitel společností PHOENIX lékárenský velkoobchod a lékáren BENU.

PHOENIX jako velkodistributor léčiv spolehlivě zajišťuje na českém trhu zásobování téměř 4 000 lékáren, nemocnic, výdejen zdravotnických potřeb a dalších zákazníků, kterým nabízí téměř 25 000 sortimentních položek. Stále si přitom drží pozici nejvýznamnějšího českého distributora léčiv. V roce 2021 otevřel v Praze nejmodernější velkokapacitní distribuční sklad ve střední Evropě. „Tento krok nám umožňuje uspokojit stále rostoucí poptávku našich zákazníků. Zároveň jsme schopni lépe vyhovět nejnáročnějším požadavkům našich partnerských farmaceutických firem, kterých je téměř 200, na skladování a distribuci léčiv. Pro některé z nich zabezpečujeme provoz dokonce pro celý středoevropský region,“ uvádí Doležal.

Benu lékárny

V roce 2022 bylo otevřeno celkem 40 nových BENU lékáren. K 31. lednu 2023 společnost BENU Česká republika s.r.o. provozovala celkem 239 vlastních lékáren a v případě dalších 105 lékáren pod značkou BENU se jedná o lékárny partnerů zapojené do franšízové sítě. Současně si připsala i historické tržby 10,2 miliard Kč, což je o 17 % více než v předchozím roce. „Loňská studie KPMG, hodnotící nákupní zkušenost, nám potvrdila, že zákazníci vnímají náš laskavý, profesionální a osobní přístup. V očích českých zákazníků tak patříme mezi 7 nejoblíbenějších maloobchodních značek¹ a toho si velmi vážíme,“ doplňuje Doležal.

Internetový prodej

K celkovému pozitivnímu hospodářskému výsledku skupiny pomohly také prodeje na e-shopu BENU.cz, které dosáhly v roce 2022 tržeb v hodnotě 1,5 miliardy Kč. „Zákaznická hodnocení na internetu jsou velmi pozitivní, až 98 % zákazníků by náš e-shop doporučilo². Naše spolupráce s e-shopem Rohlik.cz byla také úspěšná, zákazníci čím dál častěji využívají unikátní kombinaci on-line nákupu v supermarketu a v lékárně s rychlým doručením až domů, a to již ze čtyř lokací v Praze a Brně,“ popisuje Doležal.

Ten vidí velký potenciál i ve spolupráci s výrobními partnery a ve zvýhodněných nabídkách pro konečné zákazníky a pacienty. „V loňském roce jsme naší nabídkou přesvědčili více než 200 tisíc nových pacientů s receptem, a zvýšili tak podíl BENU na trhu. Díky dobrým službám našich lékárenských týmů jsme posílili počet našich věrných členů zákaznického programu BENU PLUS,“ dodává Doležal.

Centra prevence s poradenstvím

K lékovému poradenství, orientačním měření cukru nebo cholesterolu a pomoci při odvykání kouření spustila společnost BENU v roce 2022 do provozu další konzultační centra a pokračuje v poskytování preventivních programů pro pacienty. „V loňském roce jsme otevřeli v krajských městech další Centra prevence s poradenstvím. Celkem jich provozujeme již 11 z plánovaných 14. Nejvýznamnější odezvu u pacientů našly konzultace a testování paměti, přes náš on-line rezervační systém je máme zaplněné na několik týdnů dopředu. Dostupnost, kvalita práce našich lékárenských týmů, prevence nebo individuální lékové poradenství jsou bezesporu to, co od nás naši zákazníci očekávají,“ doplňuje Doležal.

Budoucí výzvy

Hlavním cílem obou společností pro nadcházející období je uspět v prostředí s neustálými hospodářsko-politickými změnami a pružně reagovat na legislativní změny v národním i evropském měřítku. „Evropská zákonodárství nejsou v tomto ohledu unifikovaná. Přesto EU směřuje připravovanou reformou k řadě společných regulací. Jedná se například o zajištění stejné dostupnosti medikace pro všechny obyvatele Evropské unie nebo o řízení zásob kritických, tedy nenahraditelných, nebo nedostupných léků. Změny budou ukládat více povinností a budou způsobovat více nákladů všem hráčům v dodavatelském řetězci. Naše společnosti činí veškerá opatření, aby i přes zvyšující se nároky na provoz byly stále spolehlivými partnery svých dodavatelů, zaměstnanců i zákazníků, v případě BENU samozřejmě i pacientů,“ říká Doležal.

V dalších letech se jak PHOENIX, tak BENU zaměří i na aktivity spojené s ESG a CSR. „Zodpovědné podnikání a udržitelnost jsou součástí DNA našich společností stejně jako poskytování kvalitní zdravotní péče co nejširšímu spektru pacientů BENU lékáren. Proto v roce 2023 plánujeme otevřít řádově dalších 20 vlastních lékáren a 35 partnerských lékáren zapojit do franšízové sítě,“ dodává Doležal.

1. https://2021.nejlepsi.cx/zebricek
2. https://obchody.heureka.cz/benu-cz/recenze/overene

 

Zdroj: BENU Česká republika s.r.o.

Praha, 3. srpna 2023