Legislativní změny u cigaret v roce 2020

Od 1. ledna 2020 vstoupí v účinnost daňový balíček, který zvýší spotřební daň na tabákové výrobky. Daň na krabičku 20 ks cigaret tak vzroste o cca 12-13 Kč.

Pro tabákové výrobky obsahuje daňový balíček přechodné období dvou měsíců, aby bylo možno dodržet šestitýdenní lhůtu pro odběr nových tabákových nálepek. Pokud tedy balíček vyjde ve Sbírce zákonů ještě v roce 2019, nové sazby začnou platit od 1. března 2020. Od té doby začne běžet tříměsíční lhůta pro doprodej zásob a od 1. června 2020 tak bude možno prodávat už jen cigarety s novou sazbou daně.

Konec mentolových cigaret

Od 20. května 2020 budou na všech trzích EU – včetně bezcelních prodejen – zakázány veškeré mentolové cigarety a cigarety s mentolovými kapslemi.

Zákaz vyplývá z evropské směrnice o tabákových výrobcích, která nabyla platnosti dne 19. května 2014. Směrnice zavedla zákaz cigaret a tabáku k ručnímu balení cigaret s charakteristickými příchutěmi – tedy s jasně rozpoznatelnou vůní nebo chutí odlišnou od tabáku. Pro mentolové cigarety a tabák doposud výrobci využívaly přechodného období, které končí právě 20. května 2020.

Zákaz EU se vztahuje na cigarety a tabák k ručnímu balení cigaret, netýká se zahřívaných tabákových výrobků. Regulace příchutí e-cigaret zůstává v kompetenci jednotlivých členských států EU.

 

Zdroj: Benes Consulting Group s.r.o.

Praha, 25. prosince 2019