Laboratoře Potravinářské inspekce získaly akreditaci dle normy ISO 17025:2018

Laboratoř Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI) v Brně úspěšně absolvovala akreditační audit vedený Českým institutem pro akreditaci (ČIA) a stala se jako jedena z prvních laboratoří v ČR držitelem certifikátu ČSN EN ISO/IEC 17025:2018.

Certifikát je základním předpokladem pro to, aby bylo možné laboratorní testy v předmětné laboratoři považovat za oficiální výsledek úřední kontroly s garancí správnosti analytických postupů a dodržení standardů dle požadavků normy – dokument specifikuje obecné požadavky na kompetenci, nestrannost a konzistentní činnost laboratoří.

Oproti původní verzi normy z roku 2005 zavádí ISO 17025/2018 požadavky na komplexnější řízení rizik, zpřesňuje postupy vzorkování a návaznosti jednotlivých procesů, racionalizuje práci s dokumenty a organizační odpovědnost atd.

V rámci tříletého přechodného období budou muset certifikát získat všechny akreditované laboratoře.

Laboratoř SZPI v Brně se dlouhodobě zaměřuje na analýzy komodit jako je víno, med, lihoviny a další. Brněnská laboratoř SZPI např. disponuje unikátním zařízením – nukleární magnetická rezonance –, jehož pomocí je možné mj. určit, z jaké lokality pochází analyzované víno nebo zda výrobce do vína nepřidal mošt z jiného druhu ovoce, než jsou hrozny révy vinné.

 

Zdroj: Státní zemědělská a potravinářská inspekce

Praha, 28. září 2018